Hlavní obsah

Benešová: S Babišem se „popereme“ o dluhovou amnestii

Foto: vlada.cz

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Reklama

Nezákonné exekuce jsou pro nás prioritou, tvrdí ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Řešení ale stále není v dohledu.

Článek

Česko se už téměř celou dekádu pokouší vypořádat s nezákonnými exekucemi postavenými na rozhodčích doložkách, kvůli kterým se počáteční dluh může mnohonásobně zvýšit. Jejich neplatnost konstatoval Nejvyšší soud už v roce 2011, a přece se dosud nedaří, aby soudy takové exekuce systematicky zastavovaly.

A to přesto, že premiér Andrej Babiš už od roku 2017, kdy se jeho hnutí stalo hlavní vládní stranou, deklaruje, že problém nezákonných exekucí je pro něj prioritou.

„Pro pana premiéra i pro mě je to priorita,“ potvrdila to nyní na debatě k exekucím ministryně spravedlnosti, která nastoupila do úřadu loni.

Marie Benešová převzala agendu exekucí od svého předchůdce Jana Kněžínka, jehož kvůli nezákonným exekucím několikrát ve sněmovně interpeloval poslanec starostů Jan Farský. Právě on zmíněnou diskusi o exekucích zorganizoval.

Knežínkova nástupkyně teď říká, že po svém příchodu do úřadu našla Kněžínkův dopis, který byl prý rozeslán předsedům krajských a okresních soudů. „Požádal je v něm, aby tomu věnovali úsilí a problém byl odstraněn,“ řekla Benešová.

Ministryně uvedla, že si minulý rok na podzim připravila seznam případů, které mohou být nezákonné a měly by být soudy zrušeny. Podle těchto údajů se má jednat až o 133 tisíc exekucí, které mohou být v Česku vymáhány neoprávněně. Seznam však obsahuje jenom případy zahájené z rozhodčích nálezů do roku 2013, stále se tak neví, kolik nezákonných exekucí v Česku celkem je.

Je třeba vychovávat

Benešová také připouští, že mezi ní a Babišem nepanuje shoda v tom, jak věc vyřešit.

„Andrej Babiš chce stále prosadit svůj nápad – udělat dluhovou amnestii. Pan premiér by vyhlásil jednu akci a dost: že by to všem odpustil a pak by se jelo dál,“ přibližuje Benešová Babišovy úvahy, ale zároveň říká, že jejich naplnění by nebylo podle ní šťastné.

„Není to nejlepší řešení,“ uvedla s tím, že podle ní je třeba také lidi vychovat, aby se nezadlužovali.

„Tudy cesta nevede a na tom se názorově s panem premiérem střetneme,“ řekla Benešová.

Podobný postoj zaujal k Babišovu nápadu i advokát Petr Němec, zakladatel webu Exekutor má smůlu.

„Myslím si, že to není dobrý nápad,“ řekl s připomínkou, že přesné znění návrhu nezná. „Ale pokud by to znamenalo, že se všem odpustí dluhy a následně by se jelo dál, je to za hranou ústavnosti, protože jak by k tomu přišli věřitelé,“ řekl Seznam Zprávám Němec.

Věřitelé totiž mají celou řadu pohledávek – náhrady škody, dlužné nájmy, výživné a další. Právě tyto všechny dluhy by podle Němce smazat nešly. „Řešení tu už podle mě je. Lidé, kteří na sobě mají nezákonnou exekuci, mohou u soudu požádat o zastavení exekucí, takže je musíme motivovat, aby do oddlužení šli,“ doplnil.

Komunikace s dlužníky je ale podle Marie Benešové problémová. „Setkáváme se s nezájmem dlužníků. Nechtějí to ve většině případů řešit,“ uvedla ministryně.

S tím souhlasí i poslanec za STAN Jan Farský. „S kolegy jsme podali již 358 návrhů na zastavení exekuce – z toho bylo celkem 60 exekucí zastaveno. Narážíme ale na problém, že s námi dlužníci ne vždy komunikují,“ uvedl poslanec.

Dlužníci nekomunikují

Farský také upozornil na další problém – soudy v případech nezákonných exekucí postupují nejednotně.

„Tehdy to řešil Okresní soud v Karlových Varech,“ uvádí Farský jeden z případů. „Jednalo se o dvě různé exekuce, ale přitom šlo o stejnou povinnou a prakticky stejnou úvěrovou smlouvu a na soudy jsme podali stejný návrh na zastavení exekuce,“ popisuje. Jeden soudce z Karlových Varů první exekuci zastavil, druhý ji však o tři dny později zastavit odmítl.

Podle prezidentky Soudcovské unie Daniely Zemanové soudcům chybí odborná metodika, podle které by postupovali. Ministerstvo se proto zavázalo, že metodiku během několika týdnů vypracuje.

Jak poznat exekuci, kterou je možné zastavit?

- V první řadě podle toho, zda byla nařízena na základě rozhodčího nálezu. Pokud je tato podmínka splněna, musí se zkoumat konkrétní rozhodčí doložka. Všechny neplatné nejsou.

- Podle serveru Exekutor má smůlu, který pomáhá lidem zastavit nezákonné exekuce, lze ty neplatné identifikovat i podle toho, jaká firma exekuci podala.

- Informace o neplatných rozhodčích doložkách poskytuje také aplikace Doložkomat vytvořená organizací Člověk v tísni.

Reklama

Doporučované