Hlavní obsah

Benešová: „Zemanovo zdůvodnění je laciné.“ Babiš neví, jakou roli ministryně hrála

Foto: vláda.cz

Nikdy jsem státním zástupcům nezasahovala do kauz. Je to závažné obvinění, laciné. Očekávala jsem, že jestliže podá rezignaci, tak řekne trošku něco jiného, reagovala Benešová na slova Pavla Zemana.

Reklama

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman rezignoval. Zdůvodnil to dlouhodobým tlakem ze strany ministryně spravedlnosti.

Článek

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO) považuje zdůvodnění rezignace nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana za laciné a zjednodušující. Zeman dnes uvedl, že končí především kvůli tlaku ze strany Benešové.

Zeman odejde z funkce ke konci června. Novinářům řekl, že odrážení tlaku a řešení půtek mu bralo čas a sílu na práci. Tlaky od Benešové označil jako hlavní důvod své oznámené rezignace.

Premiér Andrej Babiš dnes ČTK sdělil, že respektuje Zemanovo rozhodnutí skončit ke konci června ve funkci, za jeho dlouholetou práci mu děkuje a do budoucna mu přeje hodně úspěchů. „Neumím vyhodnotit, jak významnou roli v jeho odchodu sehrál vztah s paní ministryní. Sám ale připustil, že o svém konci ve funkci přemýšlel už delší dobu, a když minulý rok podal kandidaturu na soudce evropského soudu ve Štrasburku, už tak částečně naznačil, že po 10 letech asi hledá nové výzvy,“ dodal Babiš.

„Pan nejvyšší státní zástupce to velmi zjednodušuje a vinu přesouvá na mne,“ řekla Deníku N Benešová. Trvá na tom, že žalobcům do práce nezasahuje. „A vždy jsem preferovala padni komu padni. Jeho zdůvodnění je poněkud laciné a čekala jsem nadhled,“ dodala.

České televizi Benešová řekla, že pokud Zeman vznese tak vážné tvrzení, měl by to konkretizovat. „Nikdy jsem státním zástupcům nezasahovala do kauz. Je to závažné obvinění, laciné. Očekávala jsem, že jestliže podá rezignaci, tak řekne trošku něco jiného,“ uvedla.

Serveru E15.cz předtím řekla, že situaci nevnímá tak, že by Zemana „uštvala“. „Myslím, že byl velmi suverénní a velmi svéprávný,“ řekla. Kárná žaloba na Zemana z její strany podle ní nepřicházela nyní do úvahy, přestože o ní minulý týden hovořila.

Podle svého vyjádření pro deník Právo pak hodlá jeho nástupce jmenovat co nejdříve a nebude čekat na volby, jak ji vyzývá opozice. Konkrétně Piráti nebo KDU-ČSL.

Jak už napsaly Seznam Zprávy, jedno jméno na stole už je. Možným Zemanovým nástupcem je jeho náměstek Igor Stříž.

Zemanovu rezignaci vzala na vědomí pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. „Rezignaci pana nejvyššího státního zástupce beru na vědomí, avšak považuji za nutné dodat, že tlaku se nemá ustupovat. Děkuji panu nejvyššímu státnímu zástupci, že se výrazně zasloužil o emancipovanou a profesionální veřejnou žalobu v této zemi,“ uvedla Bradáčová.

Reklama

Doporučované