Hlavní obsah

Benešovská nemocnice dokončila rekonstrukci pavilonu interny

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Benešovská nemocnice dokončila rekonstrukci čtvrtého patra pavilonu interny. Pacienti i personál získali modernější a komfortnější prostředí. Práce vyšly na 27 milionů korun a zahrnovaly i opravu schodiště.

Článek

Dokončením akce se uzavřela pětiletá kompletní rekonstrukce pavilonu s celkovými náklady 159 milionů korun, řekl dnes novinářům ředitel nemocnice Roman Mrva.

Budova interny je jednou z nejstarších v areálu. Stavbaři v ní v roce 2016 začali nejdříve rekonstruovat dětské oddělení. Když se zjistilo, v jakém stavu železobetonový pavilon je, bylo podle Mrvy jasné, že bude muset být opraven celý. Postupně tak dělníci za provozu zrekonstruovali endoskopické centrum, ambulance a další provozy. V budově předělávali kanalizaci, rozvody vody a medicínských plynů, elektroinstalaci či topení.

V nově zrekonstruovaném čtvrtém patře budou mít pacienti k dispozici 28 lůžek na klimatizovaných pokojích, které jsou vybavené sociálním zařízením a novým nábytkem. Patro by podle Mrvy mělo fungovat jako sdružený lůžkový fond pro internu a neurologii.

První pacienti budou na oddělení přijati do dvou týdnů, zatím nemocnice tato lůžka nepotřebuje. „Máme volnou kapacitu po uvolnění lůžek, které byly obsazeny covidovými pacienty,“ uvedl Mrva. Nyní v nemocnici leží pouze čtyři pacienti s koronavirem, což podle ředitele svědčí o tom, že virová nálož v populaci je již nízká. Hejtmanka Petra Pecková (STAN) uvedla, že v úterý středočeské nemocnice nepřijaly ani jednoho nového pacienta s covidem-19. O den později jich ale bylo deset.

Pandemie koronaviru podle Mrvy odhalila některé technické limity budov v benešovské nemocnici. Zařízení mělo sice spoustu ventilátorů, ale naráželo na omezený průtok kyslíku z páteřní sítě. „Je tam nějaký průměr, a když na to napojíte koncové stanice, tak ten tlak je mizivý,“ upozornil.

Naštěstí se podle něj nestalo, že by kvůli tomu nemocnice nemohla někomu poskytnout péči. Čtrnáct rezervních přístrojů však kvůli omezené kapacitě musela poskytnout jiným zařízením.

Reklama

Doporučované