Hlavní obsah

Bentley a Rolls-Royce skoro na dosah. Britské posh automobilky zlevňují

Foto: Bentley Motors

Ilustrační fotografie.

Reklama

Krize napadla i ty nejluxusnější z luxusních značek. Propouštějí a zlevňují.

Článek

Nejznámější značky luxusních automobilů, jako jsou Bentley, Aston Martin, McLaren či Jaguar, už cítí to, čím procházejí chudší příbuzní v nižších stupních automobilové hierarchie.

Britská automobilka McLaren ohlásila propouštění už minulý měsíc, teď se k ní přidávají i další. „Nemáme teď jinou možnost než snížit stavy,“ uvedl k tomu výkonný ředitel McLaren Group Paul Wash.

Foto: Profimedia.cz

Model Aston Martin DB5, kterým jezdil také James Bond.

Automobilka McLaren

- britská automobilka, která vyrábí supersportovní a luxusní automobily

- dceřiná společnost McLaren Group ji v červenci roku 2017 odkoupila

- nejrychlejší a nejdražší model značky je McLaren P1

Ani firma na luxusní sporťáky Aston Martin se propouštění nevyhne. Snížení počtu zaměstnanců jak ve výrobě, tak v administrativě je součástí plánu na snížení nákladů o zhruba 12 milionů liber. A to jen za letošní rok, v přepočtu více než 830 milionů korun. Firma s přibližně 2 600 zaměstnanci plánuje propustit až 500 z nich.

Podle mluvčí společnosti začne propouštění v srpnu. Ve stejném období by do čela výrobce podle agentury Reuters měl usednout po dosavadním CEO Andym Palmerovi současný ředitel Mercedes-AMG Tobias Moers.

Automobilka Aston Martin

- britská automobilka se sídlem v Gaydonu, v hrabství Warwickshire v Anglii

- založená roku 1913

- nejslavnější vůz je nejspíš Aston Martin DB5, kterým jezdil James Bond

Dalším, kdo oznámil plán na snížení nákladů, je společnost Bentley. Ta se chce zbavit až tisícovky zaměstnanců, což odpovídá čtvrtině pracovní síly.

Společnost, která patří do německé automobilové skupiny Volkswagen, se podobně jako ostatní výrobci aut potýká s koronavirovou krizí. „Covid-19 nebyl spouštěčem, ale urychlovačem tohoto opatření,“ řekl šéf podniku Adrian Hallmark.

Kromě snižování nákladů a propouštění musela britská značka upustit také od plánu restrukturalizace s názvem Beyond100. Ten měl automobilku s více než stoletou historií připravit na další století.

Automobilka Bentley

- britský výrobce luxusních automobilů a vozů třídy GT

- založena 18. ledna 1919 Walterem Owenem Bentleym

- obrat firmy je 2,1 miliardy liber

Bentley auta vyrábí převážně v továrně ve městě Crewe v hrabství Cheshire. Firma uvedla, že nabídne zaměstnancům možnost dobrovolného odchodu, nevyloučila ale ani případné výpovědi. Podnik, v němž pracuje asi 4200 lidí, poškodilo přerušení výroby kvůli pandemii, společnost ale měla problém hospodařit se ziskem už v předchozích letech.

A problémy se nevyhýbají ani Jaguaru. Vedení místo propouštění zahájilo jinou strategii - začalo drasticky zlevňovat elektrický model SUV I-Pace. Ve spojených státech klesla cena ze 70 na 50 tisíc dolarů, v přepočtu tedy sleva ve výši půl milionu korun.

Foto: Profimedia.cz

Model Jaguar SUV I-Pace.

Reklama

Doporučované