Hlavní obsah

Benzin a nafta jsou nejlevnější za poslední rok

Foto: Seznam.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Benzin a nafta jsou v Česku nejlevnější skoro za poslední rok. Nejpoužívanější benzin Natural 95 od minulé středy zlevnil o 12 haléřů na průměrných 31,74 Kč/l a nafta klesla o 13 haléřů na 31,33 Kč/l, uvádí firma CCS, která monitoruje ceny u čerpacích stanic pravidelně.

Článek

Pohonné hmoty zlevňují zhruba od poloviny ledna. Za tu dobu už průměrná cena benzinu klesla téměř o 70 haléřů, nafta zhruba o 80 haléřů, napsala agentura ČTK.

„V příštím týdnu pohonné hmoty ještě zlevní, ale opět o něco slabším tempem, v rozsahu od pěti do deseti haléřů na litr. Důvodem je to, že cena ropy na světovém trhu se již před více než týdnem přestala propadat. Za poslední týden pak ropa typu Brent zdražila zhruba o 6,5 procenta. Barel Brentu zdražil během února z 53 na nynějších více než 59 dolarů,“ napsal v jednom ze svých komentářů k denním událostem ekonom Lukáš Kovanda z Czech Fund.

Nejlevnější paliva nabízejí čerpací stanice v Jihočeském kraji, naopak nejdražším regionem je pro motoristy Vysočina. Druhé nejvyšší ceny z celé republiky pak jsou v hlavním městě.

„Propad ropy ustal, neboť opadla obava trhů, že koronavirová nákaza může být letošní „černou labutí“, tedy událostí s významným celosvětovým neblahým dopadem. V tuto chvíli převládá přesvědčení, že nákaza je zejména „čínským problémem“, a jakkoli tamní ekonomiku zpomalí a zprostředkovaně tak i ekonomiky jiné, nezpůsobí závažný globální ekonomický útlum,“ je přesvědčen Kovanda.

Reklama

Doporučované