Hlavní obsah

Ropa rekordně drahá. Připravte se na cenovou tsunami u benzinových pump

Ceny pohonných hmot porostou. Kam až?Video: Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ropa zdražuje, přidávají se protiíránské sankce. Na tuzemských pumpách se to projeví brzo.

Článek

Za poslední čtyři roky se neprodávala ropa tak draho jako v tomto týdnu, barel ropy typu Brent už stojí více než 82 dolarů. To znamená jediné. Až tato cenová tsunami dorazí na tuzemské benzinové pumpy, řidiči budou platit v průměru více než 34 korun za litr Naturalu nebo 33 korun v případě nafty.

Ta doba není daleko, odhadem několik týdnů.

Už nyní se benzin dostal na úrovně, jaké jsme u čerpacích stanic zaznamenali naposledy v roce 2014. Natural 95 se aktuálně prodává za 33,55 korun za litr, což je ovšem průměr, který nejfrekventovanější pumpy (v Praze či na dálnicích) hravě překonávají i o korunu.

Nejdražší jsou nyní pohonné hmoty v Praze (jediný region, kde už nyní stojí benzin nad 34 korun), naopak nejlevnější v Královéhradeckém kraji (v průměru 33,09 korun za litr).

Jakmile roste cena ropy, projeví se to v cenách benzinu nejpozději během tří měsíců. Tentokrát se předpokládá, že růst nastane rychleji.

Drobný cenový airbag

Drobnou záchranou může být pro motoristy cenový airbag poslední doby – kurz koruny. „Efekt růstu dolarových cen ropy bude naštěstí pro tuzemské řidiče tlumit posilující koruna. Ta vůči dolaru bude postupně mírně zhodnocovat v důsledku zpřísňování měnové politiky ČNB. Naše centrální banka svoji základní sazbu dle očekávání zvýšila. I tak je však třeba počítat s růstem ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic během října nad 34 korun za barel v případě benzínu a nad 33 korun za litr v případě nafty,“ uvedl analytik Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.

Všechny ostatní faktory však míří proti peněženkám řidičů.

Agentura Reuters citovala údaje společností Trafigura a Mercuria z konference v Singapuru, podle kterých ceny ropy začátkem příštího roku mohou vyrůst až ke 100 dolarům za barel. A jak říká ředitel společnosti Eni Claudio Descalzi pro Bloomberg, už ceny nad 80 dolarů za barel jsou pro spotřebitele problém.

Především protiíránské sankce amerického prezidenta Donalda Trumpa způsobí, že z trhu „zmizí“ dva miliony denních barelů ropy právě z Íránu.

Reklama

Související témata:

Doporučované