Hlavní obsah

Benzin prudce zdražuje, nejdráž není překvapivě v Praze

Benzin prudce zdražuje, nejdráž není překvapivě v Praze.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pohonné hmoty v České republice opět zdražily a dostaly se tak na úroveň z poloviny letošního ledna. Výrazněji se od minulé středy zvýšila cena benzinu Natural 95, který motoristé v současné době natankují v průměru za 31,62 koruny za litr, což je o 69 haléřů více než před týdnem. Průměrná cena nafty od té doby stoupla o devět haléřů na 31,58 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Paliva zdražují od poloviny února, předtím čtvrt roku zlevňovala.

Článek

Nejdražší pohonné hmoty jsou aktuálně na Vysočině, kde benzin vyjde na průměrných 32,35 Kč za litr a diesel na 32,27 Kč za litr. Přes 32 korun se ceny paliv dostaly ještě v Praze a benzin tuto hranici překročil také v Plzni.

Naopak nejlevnější Natural 95 je v Královéhradeckém kraji, tamní čerpací stanice jej nabízí v průměru za 31,13 koruny za litr. Nejnižší cena nafty je v Jihočeském kraji, kde se v průměru prodává za 31,08 Kč za litr.

Benzin je po dlouhých měsících opět dražší než nafta. „Dramatické zdražení benzinu je svojí razancí překvapivé, avšak jedná se spíše o jednorázový výkyv než o signál nadcházejícího prudkého zdražování pohonných hmot. Ty budou nadále zdražovat spíše pozvolně, ruku v ruce s postupným růstem cen ropy na světových trzích,“ napsal ekonom Lukáš Kovanda z Czech Fund.

Reklama

Doporučované