Hlavní obsah

Kousek silnice i na kolejích. Benzina chce své občerstvení mimo pumpy

U metra, vlakového nádraží, autobusového nádraží, ale i v obchodním centru. Všude tam je prostor pro Stop Café společnosti Benzina.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Řetězec čerpacích stanic Benzina chce svoje rychlé občerstvení Stop Cafe rozšířit i mimo čerpací stanice. V příštím roce spustí první rychlokavárnu v centru Prahy, pokud se osvědčí, chce jich mít v Česku stovky.

Článek

Benzina má v Česku nejvíc čerpacích stanic, dohromady 417. Teď ale firma zamíří i mimo silnice a dálnice. V okolí stanic metra, vlakových či autobusových nádraží, na letištích, ale i v obchodních centrech plánuje otevřít svůj koncept Stop Café. Ten řidiči dobře znají právě z čerpacích stanic.

„Díváme se i mimo čerpací stanice. Chtěli bychom, aby byla značka Stop Café vidět i mimo segment čerpacích stanic. Je to trochu kavárenský koncept, ale spíš je to ‚to go‘. Přijdete, rychle si nakoupíte to, co potřebujete. Jdete na schůzku, koupíte si kávu a občerstvení. Zkrátka i na ulici se chováte stejně jako řidič na čerpací stanici,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy ředitel sítě čerpacích stanic Benzina Marek Zouvala.

Stejně jako v Polsku

Stejný koncept teď testuje vlastník Benziny, koncern Unipetrol, také v Polsku. „My prakticky neděláme nic jiného než naše matka. Tam je tento segment pod velkým drobnohledem,“ dodává Zouvala.

V Česku zatím Benzina počítá s první pilotní provozovnou. Ta bude otevřena příští rok v centru Prahy. „Budeme se snažit soutěžit s prodejci, kteří jsou v tomto sektoru etablovaní, a věříme, že ten potenciál je stovky míst,“ říká Zouvala s tím, že první provozovna vyjde na jednotky milionů korun, ale pokud se pilotní projekt podaří, Unipetrol je připraven investovat ve velkém.

Miliarda pro pumpy

Benzina zároveň pokračuje v modernizaci svých čerpacích stanic. „Investujeme více než miliardu korun ročně,“ dodává Zouvala. V loňském roce měla Benzina tržby 30 miliard korun, provozní zisk se vyšplhal na dvě miliardy korun. Letos však bude kvůli pandemii koronaviru nižší.

Reklama

Doporučované