Hlavní obsah

Berbr u soudu vypovídal, jak v Peltově kanceláři našli odposlech

Roman Berbr vypovídal u soudu.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

První místopředseda fotbalového svazu Roman Berbr přišel k soudu vypovídat o tom, jak společně s tehdejším šéfem fotbalové asociace Miroslavem Peltou našli v jeho kanceláři odposlech.

Článek

Bylo to v prosinci 2016 – pár měsíců před tím, než byl Pelta zadržen a obviněn v kauze rozdělování sportovních dotací.

Berbr u soudu vyprávěl, že nahrávací zařízení našli během schůzky s Peltou a bezpečnostním manažerem svazu Miroslavem Platilem na stole.

„Ukázal (Pelta) na něj prstem. Bylo na stole. Vypadalo to jako kreditní karta,” řekl Berbr. Během výpovědi také přiznal, že měl bývalý šéf svazu v kanceláři rušičky odposlechů.

Výpověď Berbra u soudu se týkala jedné části Peltovy kauzy. V tomto případě stanul před soudem bývalý bezpečnostní manažer svazu Martin Synecký.

Právě ten měl podle obžaloby vyzradit, že v Peltově kanceláři policejní odposlech je. Synecký to však popírá.

Žalobce také uvedl, že Synecký měl informace nejen o tom, že policie odposlouchává Peltu, ale rovněž i Berbra. Poté, co Pelta odposlech našel, začal podle vyšetřovatelů komunikovat opatrněji.

Miroslav Pelta o svém dočasném odchodu z politiky:

Pelta o svém dočasném odchodu z politiky.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

Berbr už při výslechu na policii loni v prosinci uvedl, že Pelta podezříval Syneckého, že mu nahrávací zařízení do místnosti dal.

„Pelta si myslel, že Synecký spolupracuje s policií,“ řekl Berbr. Kvůli tomu prý měl také Synecký na svazu skončit. Pelta mu prý přestal důvěřovat.

První místopředseda svazu však tomu, že by odposlech Synecký do kanceláře Pelty dal, nevěřil. A tak se poté setkal přímo se Syneckým.

„Řekl mi, že ho policie vydírá, že má na něj kompromitující materiál,“ prohlásil Berbr, když vypovídal na policii. Na další detaily se ho prý neptal.

Synecký u soudu přiznal, že odposlech dostal od policie, dal ho do kanceláře Pelty a za pár dní ho dal zpět policistům. „Teprve až poté jsem se dozvěděl, že pan Pelta a pan Berbr odposlech našli,“ doplnil Synecký.

Soudkyně Helena Kutzlerová musela Berbrovi jeho výslech na policii opakovaně připomínat. První místopředseda opakovaně říkal, že si již na některé detaily nevzpomíná.

K úsměvné situaci došlo poté, kdy se soudkyně Berbra ptala na to, jestli se vše odehrálo v době, kdy byl šéfem svazu. On na to reagoval slovy, že nikdy předsedou Fotbalové asociace ČR nebyl. „O mně se to jen píše…“ dodal Berbr.

Soud nakonec bývalého bezpečnostního manažera fotbalové asociace osvobodil. Podle jeho závěru nespáchal Martin Synecký trestný čin. Případ by měl řešit Národní bezepčnostní úřad, protože podle názoru soudu mohl Synecký spáchat přestupek.

Jenže žalobce Jan Krestýn se proti verdiktu odvolal. Kauza tak nyní míří k Vrchnímu soudu v Praze

Reklama

Doporučované