Hlavní obsah

Berbr zůstane ve vazbě. Známe jména dalších 19 obviněných osob

Foto: Profimedia.cz

Na Romana Berbra uvalil soud vyšetřovací vazbu.

Reklama

aktualizováno •

Obvodní soud pro Prahu 6 rozhodl o tom, že Roman Berbr, místopředseda Fotbalové asociace ČR, zůstane v souladu s návrhem státní zástupkyně ve vyšetřovací vazbě. Známe ale i jména dalších 19 osob obviněných v této aféře.

Článek

Státní zástupkyně Daniela Bártíková požadovala vazbu pro čtyři účastníky aktuální fotbalové aféry, ve které je z korupčních trestných činů obviněno celkem 20 osob.

Obvodní soud pro Prahu 6 již rozhodl o tom, že ve vyšetřovací vazbě zůstane klíčová figura celého případu, tedy Roman Berbr, mnohými považovaný za nejvlivnějšího muže českého fotbalu. Tedy až do pátku, kdy ho zatkla policie.

Soud schválil také návrh na vazbu u Romana Rogoze, sportovního ředitele Slavoje Vyšehrad.

Další návrhy na vazbu byly podány u bývalého fotbalisty a funkcionáře Michala Káníka a u rozhodčího Tomáše Grimma. V jejich případě se ještě čeká na soudní verdikt.

V pátek bylo zatčeno celkem 19 osob, byly obviněny z trestných činů souvisejících s manipulacemi fotbalových zápasů. Obviněn na svobodě byl i Martin Svoboda, řečený Chřestýš, někdejší funkcionář Čáslavi či Táborska.

Oč se v kauze jedná, jsme se pokusili nastínit zde. Hlavní porce „cinknutých“ zápasů se má týkat třetí fotbalové ligy, tzv. ČFL, v ročníku 2018/19, kdy mělo dojít k ovlivňování šancí Slavoje Vyšehrad a Olympie Radotín v boji o postup do vyšší soutěže. Trestná činnost ale podle všeho pokračovala i dál, v době, kdy Slavoj Vyšehrad působil ve druhé nejvyšší soutěži.

Policie odposlouchávala nejen telefony dotyčných, ale operativní technikou osadila i kanceláře, automobily a dokonce i prostory benzinových čerpadel, kde se dotyčné osoby scházely. Úplatky se měly pohybovat v řádech statisíců korun.

Reportéři Seznam Zpráv se pokusili sestavit kompletní seznam 20 obviněných.

Už jsme si představili Romana Berbra, Romana Rogoze, Michala Káníka, Martina Svobodu a Tomáše Grimma.

Na seznamu figuruje i zástup dalších rozhodčích. Z listiny hlavních sudích pro profesionální soutěže v ročníku 2020/21 mezi obviněnými nescházejí Jan Cihlář, Jiří Houdek a Jiří Musil.

A tady jsou další obvinění současní či bývalí rozhodčí, případně delegáti: Miloš Vitner, Petr Klupák, Marek Janoch, Robert Hájek, Michal Myška, Zdeněk Koval, Jiří Kříž (z Plzeňska), Pavel Vlasjuk, Jiří Kabyl a Jana Štychová.

K tomu dvě zatím blíže neidentifikovaná osoba s příjmením Pýcha. A bývalý hráč Vltavínu Martin Uvíra.

Reklama

Související témata:

Doporučované