Hlavní obsah

Berbr má covid, převezli ho do vazební nemocnice

Foto: Profimedia.cz

Roman Berbr, bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR. Poslední dny mu přinášejí jednu komplikaci za druhou.

Reklama

Fotbalový šíbr Roman Berbr má další problém. Poté, co se rozjelo jeho trestní stíhání, přišel o své volené fotbalové funkce. Navíc je vyšetřován vazebně. A do toho přišel i pozitivní test na covid-19. Museli ho přemístit do Brna.

Článek

Roman Berbr je obviněn z několika trestných činů, které měly podle policie a státního zastupitelství souviset s manipulacemi fotbalových zápasů, nekalými praktikami při budování jeho mocenské pozice ve fotbale. A také s údajnou defraudací 850 000 korun z pokladny Plzeňského krajského fotbalového svazu.

V rámci celé aféry je stíháno celkem 20 osob. Tři z nich pak až dosud vazebně. Vedle Berbra, bývalého místopředsedy Fotbalové asociace ČR, ještě Roman Rogoz, bývalý sportovní ředitel Slavoje Vyšehrad, a také jejich kumpán Michal Káník, bývalý ligový fotbalista.

Pankráckou vazební věznici, do které byli umístěni, už ale Roman Berbr musel opustit. Zjistilo se totiž, že je nakažen virem, jehož pandemie nyní trápí velkou část zeměkoule. Kvůli covidu-19 byl Roman Berbr převezen do vazební nemocnice v Brně, kde je mu poskytnuta odpovídající zdravotní péče. Potvrzují to zdroje Seznam Zpráv z fotbalového i právního prostředí.

Není bez zajímavosti, že když byl v roce 2017 zatčen a vazebně vyšetřován Miroslav Pelta, tehdy předseda Fotbalové asociace ČR, potkal ho podobný osud. Sice ne ve spojitosti s covidem-19, který tehdy ještě neřádil, ale z jiných zdravotních důvodů ho tehdy také převezli do Brna, do stejného zařízení jako nyní Berbra.

Pokud by vyšetřovatelé chtěli Romana Berbra navštívit, mohou. Ale musí být dostatečně chráněni, například ochranným oblekem, štítem a rukavicemi.

Zatím to ale vypadá, že by se toho od něj mnoho nedozvěděli. Roman Berbr, podobně jako velká většina z 20 dalších obviněných, především rozhodčích, odmítl na policii vypovídat.

To neplatí o jednom z nich, rozhodčím Tomáši Grímmovi, který výpověď učinil a podle státní zástupkyně v důsledku toho pominuly tzv. koluzní (ovlivňovací) příčiny vazebního stíhání. Jednodušeji řečeno, státní zástupkyně rozhodla, že Tomáš Grímm bude nadále stíhán na svobodě. Stejně jako většina obviněných, s výjimkou trojice Berbr–Rogoz–Káník.

Pandemie covidu-19 celé vyšetřování velmi negativně ovlivňuje. Už při zatýkání obviněných v pátek 16. října byly některé zainteresované osoby včetně přítomných advokátů infekční. A od nich se v rámci policejní operace postupně nakazila velká část zásahového týmu. To logicky úvodní část vyšetřování zpomalilo.

Roman Berbr se krátce po zatčení a uvalení vyšetřovací vazby na svou osobu vzdal pozice místopředsedy Fotbalové asociace ČR a předsedy Plzeňského KFS. Nadále zůstává členem představenstva STES, obchodní společnosti FAČR, z této pozice bude podle všeho v brzké době odvolán.

Svého členství ve výkonném výboru FAČR se vzdala i Berbrova manželka Dagmar Damková.

V průběhu svého pobytu ve vazbě stáhl Roman Berbr žaloby proti rozhodčím Liboru Kovaříkovi a Radku Kociánovi, kteří před několika lety veřejně kritizovali jeho diktátorské chování a překračování pravomocí.

Není bez zajímavosti, že Roman Bebr ukončil spolupráci s advokátem Filipem Seifertem. „Pana Berbra již nezastupuji,“ odepsal právník reportérovi Seznam Zpráv.

Reklama

Doporučované