Hlavní obsah

Berbrovi lidé vybírají delegáty valné hromady FAČR podle tajného klíče

Foto: Profimedia.cz

Roman Berbr je místopředsedou FAČR, voleným v české komoře. Jakým způsobem se tu vybírají delegáti valné hromady ze segmentu ČFL a českých divizí, je záhadou.

Reklama

Fotbalovou asociaci ČR čeká v úterý její valná hromada. Demokratičnost poměrů v největším sportovním spolku v zemi zpochybňuje i zdánlivý detail. FAČR není schopna a ochotna vysvětlit, podle jakého klíče vybírala některé delegáty.

Článek

Nepřehlednost a nejasnost vzniká kolem provedeného výběru delegátů z výkonnostních soutěží z Čech. Konkrétně ze třetí ligy, takzvané ČFL, a z českých divizí. Klubů je tu víc než delegátských „umístěnek“ pro valnou hromadu, proto stanovy předepisují, že má dojít k volbě těchto delegátů na shromáždění klubů.

Ke shromáždění, ani k žádné volbě ovšem letos nedošlo. Když se redakce Seznam Zpráv snažila zjistit, jak tedy byly kluby, které budou mít zastoupení na valné hromadě, vybrány, ukončil Michal Jurman několikadenní korespondenční výměnu nekonkrétní odpovědí: „Co se týká delegátů za kluby ČFL a divizí na VH FAČR, jejich výběr proběhl dle pravidel ŘKČ FAČR.“

ŘKČ je Řídící komise pro Čechy, která má na starosti právě ČFL a české divize. Ve výkonném výboru FAČR komisi zastupuje Dagmar Damková, která má řadu povinností na FIFA a UEFA. Reálně tento segment českého fotbalu řídí sekretář Jan Hořejší, blízký spolupracovník Romana Berbra, českého místopředsedy FAČR. Damková je Berbrovou manželkou. A český místopředseda Roman Berbr, bývalý příslušník StB, je považován za reálně nejmocnější osobu strahovského vedení FAČR.

Se sekretářem Janem Hořejším se redakci Seznam Zpráv nepodařilo spojit, aby mohl pravidla, podle nichž se u něj vybírali delegáti pro valnou hromadu, blíže objasnit. Nejasná jsou tato pravidla i klubům. Někteří současní či bývalí činovníci naznačují, že za výběrem delegátů vidí zejména vyřizování starých účtů.

„Na žádné shromáždění, k žádné volbě, a teď ani na valnou hromadu nás nikdo nepozval,“ shodují se zástupci klubů z Jindřichova Hradce, Zbuzan či Živanic, které redakce Seznam Zpráv oslovila.

„Nás nikam nezvali a zvát nebudou,“ říká Petr Špaček, čestný předseda živanického klubu, který byl za kritiku poměrů ve FAČR v roce 2019 vyloučen z asociace.

„Jindřichův Hradec nejspíš pořád figuruje na čestné listině, a to už v klubu asi půl roku nefiguruju,“ říká Josef Žižka, donedávna předseda jihočeského klubu, další známý kritik Romana Berbra a v rámci kraje oponent tamního fotbalového předsedy, někdejšího ligového rozhodčího Jana Jílka.

Nutno dodat, že současné výkonné funkcionáře zmíněných klubů nijak zvlášť netrápí ani to, že na valnou hromadu nepojedou, ani jak k tomu došlo. „Zhrzený z toho určitě nejsem,“ podotýká Michal Buriánek, sekretář Živanic.

„Mívali jsme pocit, že jsme na černé listině. Třeba když proti nám v Mariánských Lázních písknul sudí tři penalty. A bylo nám v jisté době naznačeno, že nám nepřeje ten, kterému my nepřejeme,“ hovoří v šifrách. Václav Císař, současný předseda FK Jindřichův Hradec 1910. „A teď? Nevím. Na valnou hromadu, ani na žádný aktiv nás nikdo nezval. Jak se kluby, které budou mít zástupce na valné hromadě, vybírají, to popravdě nevím. Ani jsem se tím nijak netrápil.“

Že si v úterý neudělá výlet do Olomouce, kde se řádná valná hromada FAČR koná, nechává v klidu i Josefa Huňáčka, šéfa fotbalových Zbuzan. „Nebyli jsme vybráni, je to nějaké rozhodnutí FAČR. Já to respektuju. Teď mi to nevadí. Ale za rok, až se bude volit, by mi to asi vadilo. A můžu vám slíbit, že tam budu volit lidi, kterým budu věřit já. Tedy když se tam dostanu, samozřejmě.“

Na letošní valné hromadě se má mimo jiné jednat o variantě rozšířit výkonný výbor o třináctou pozici, kterou by stabilně vykonávala žena.

Valná hromada v roce 2021 bude důležitější. V příštím roce totiž vyprší čtyřleté mandáty současného vedení FAČR.

Připomeňme si, kdo má právo vyslat svého delegáta na valnou hromadu FAČR.

Rozvržení delegátů podle stanov FAČR

Delegáty na valné hromadě mohou být pouze členové Asociace s tím, že jsou na valnou hromadu vysíláni tak, že:

a) každý členský klub I. ligy a II. ligy vysílá takový počet delegátů, který se rovná počtu družstev, kterými se takový členský klub účastní I. ligy a II. ligy;

b) členské kluby České fotbalové ligy vysílají 18 delegátů, kteří jsou voleni na shromáždění členských klubů České fotbalové ligy a z nichž žádný nemůže být delegátem členského klubu, který vysílá delegáta podle písmena a);

c) členské kluby Moravskoslezské fotbalové ligy vysílají nejvýše 16 delegátů, kteří jsou voleni na shromáždění členských klubů Moravskoslezské fotbalové ligy a z nichž žádný nemůže být delegátem členského klubu, který vysílá delegáta podle písmena a);

d) 35 delegátů vysílají členské kluby divizí, a to v počtu:

aa) 21 delegátů volených na shromáždění členských klubů divizí v Čechách,

bb) 14 delegátů volených na shromáždění členských klubů divizí na Moravě;

e) 76 delegátů vysílají okresní fotbalové svazy, každý z nich po 1 delegátovi;

f) 14 delegátů vysílají krajské fotbalové svazy, každý z nich po 1 delegátovi;

g) 11 delegátů vysílá Pražský fotbalový svaz.

Počty delegátů byly historicky „naroubovány“ na starý systém soutěží, kdy kvóty delegátů z ČFL a MSFL odpovídaly počtům týmů v tabulkách. V divizích už se i tehdy musely kluby vybírat.

Na Moravě to tradičně dělají tak, že v přesném souladu se stanovami FAČR divizní kluby své zástupce pro valnou hromadu FAČR mezi sebou opravdu volí. „Kluby se sejdou, každý má jeden hlas a zvolí mezi sebou ten počet delegátů, které předepisují stanovy,“ říká Pavel Nezval, předseda Řídící komise pro Moravu.

V Čechách se sice mělo podle stanov také volit, ale v tradičním modelu se 3 divizními skupinami se místo toho obvykle hledělo na umístění v tabulkách. A na valné hromady pak podle toho jezdívali obvykle zástupci nejlepších 7 klubů z každé divizní skupiny.

Po reorganizaci soutěží, kdy byla v létě 2019 zrušena Juniorská liga, a po následném zařazení „béček“ ligových týmů do ČFL, MSFL a divizí, bylo ovšem nutno věci přehodnotit.

ČFL nyní ve dvou skupinách hraje celkem 32 klubů, z toho je 12 B-týmů klubů z vyšších soutěží. Po jejich odečtení tedy zbude 20 klubů. A z nich může jet na valnou hromadu jen 18 klubů. Nejedou Živanice a Zbuzany. Proč? To je otázka, o kterou tu běží.

U divizí je pak situace podobná. Jednotlivé české divizní skupiny jsou na valné hromadě 2020 zastoupeny nerovnoměrně, nikoli v systému 7-7-7, tak jako dřív, ale aktuálně v „rozhozu“ 8-7-6.

Žádné výkonnostní hledisko patrně uplatňováno není, když se na listině delegátů objevil i zástupce Kosmonos, tedy klubu, který byl do divize dolepen letos v létě.

Seznam delegátů valné hromady 2020 najdete zde. Jak se rodil v segmentu ČFL a českých divizí, na to redakci Seznam Zpráv odpovídal Jan Pauly, generální sekretář FAČR, prostřednictvím tiskového oddělení postupně takto:

„Jde o věc interních pravidel ŘKČ a ŘKM.“ (ŘKM je řídící komise pro Moravu, kde se delegáti valné hromady přesně podle stanov volí.)

Na žádost Seznam Zpráv, aby FAČR svou odpověď ohledně ŘKČ zpřesnil, přišla další odpověď Jana Paulyho:

„Praxe je taková, že si při setkání klubů ČFL a divizí vybírají kluby napříč všemi soutěžemi dle vlastního klíče delegáty pro účast na VH FAČR.“

Na další dotaz, jak tedy ten klíč vypadá a jak se to celé realizovalo konkrétně letos, když se i kvůli covidové krizi v zemi žádné setkání klubů ČFL a divizí neuskutečnilo, dorazila odpověď doplněná radou pro redakci Seznam Zpráv, ať použije toto vyjádření:

„Co se týká delegátů za kluby ČFL a divizí na VH FAČR, jejich výběr proběhl dle pravidel ŘKČ FAČR.“

Reklama

Doporučované