Hlavní obsah

Bercow zkritizoval Johnsona a dal se k labouristům. Je z něj „mírný levičák“

Foto: Profimedia.cz

John Bercow.

Reklama

Zpátečnická a někdy až xenofobní. Taková je teď podle někdejšího předsedy britské Dolní sněmovny Johna Bercowa Konzervativní strana. I kvůli tomu se z bývalého Toryovce stal před pár týdny labourista.

Článek

„Zpátečnická, populistická, nacionalistická a někdy až xenofobní.“ Bercow se v rozhovoru pro nedělní vydání listu The Observer rozpovídal o nynějším stavu Konzervativní strany. Opřel se zejména do vlády premiéra Borise Johnsona a do jeho slibů, že dostane Velkou Británii „na vyšší úroveň“.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle Bercowa ale Johnsonovi nezáleží na nikom, kdo není stejně privilegovaný jako sám premiér: „Je to úspěšný volební kandidát, ale mizerný správce země. Nemyslím si, že by měl jakoukoliv vizi spravedlivější společnosti, touhu po sociální mobilitě nebo vášeň pro zlepšení (života) mnoha lidí, kteří měli mnohem méně štěstí než on. Lidé mají podle mě čím dál víc po krk lží a prázdných hesel, je jim zle z toho, že se sliby neplní.“

Bercow působil jednu dekádu jako předseda Dolní sněmovny ve Westminsteru, odstoupil na konci října roku 2019. Proslul nejen svým zvučným zvoláním „Order!“, kterým si vymáhal klid v jednací síni, ale i pestrobarevnými kravatami a kontroverzními kroky, které podnikl při jednání o brexitu.

Kvůli postu nestranného „Speakera“ se musel Bercow formálně vzdát členství v Konzervativní straně, za kterou předtím působil 12 let jako poslanec. Jejím členem se stal ve svých sedmnácti.

Tak úplně nestranný ale expředseda ve své funkci nebyl – právě třeba protibrexitovými kroky, jimiž dával prostor opozici. Downing Street ho ostatně po jeho rezignaci na funkci nenominovala na členství ve Sněmovně lordů a tedy i šlechtický titul.

Stal se z něj tehdy první předseda Dolní sněmovny za 230 let, jemuž členství v horní komoře Westminsteru nebylo po rezignaci umožněno i přes jeho způsobilost.

Foto: Profimedia.cz

„Order!“ a barevná kravata. Tak vypadala Dolní sněmovna pod taktovkou Johna Bercowa.

Před pár týdny Bercow podle svých slov přidal. Nelze říct, že by to šlo o blesk z čistého nebe – v minulosti Toryovce silně kritizoval. Například ve své autobiografii „Unspeakable“ z loňského roku, kde je kritický (nejen) vůči předsedům několika posledních konzervativních vlád, kromě Johnsona i Therese Mayové a Davidu Cameronovi.

Letos v květnu o sobě někdejší Speaker v pořadu Good Morning Britain televizní stanice iTV prohlásil, že „se proměnil ze zuřivého pravičáka v mírného levičáka“. Johnsona označil za lháře a co se letošních místních a zemských voleb týče, hrdě se přihlásil k hlasu pro labouristického starostu Londýna Sadiqa Khana.

„Nejde o akt pomsty“

V rozhovoru pro Observer nyní Bercow prohlásil, že jej motivuje „podpora rovnosti, sociální spravedlnosti a internacionalismu“. „To je značka labouristů. Dospěl jsem k závěru, že je současnou vládu potřeba vyměnit. Faktem je, že Labouristická strana je jediným prostředkem, jak toho dosáhnout. Není tu jiná spolehlivá možnost,“ řekl politik, který se k labouristům nedávno připojil.

Nejde podle něj ale o akt pomsty. Členstvím v Labouristické straně nechce dosáhnout povýšení na šlechtice – prý takovou možnost ani s lídrem labouristů Keirem Starmerem neprobíral.

The Guardian, sesterský list Observeru, předpověděl, že tyto novinky smetou konzervativci ze stolu. A to s tím, že jde o kroky zahořklého příznivce tábora pro setrvání v Evropské unii, který nedostal možnost přesunu do Sněmovny lordů.

Reklama

Doporučované