Hlavní obsah

Byla stanovena důstojná mzda. Berete ji?

 

Reklama

Kolik by měl člověk vydělávat, aby se mu žilo relativně dobře? Suma se liší v hlavním městě a v ostatních krajích.

Článek

Mimo Prahu zní letos odpověď 31 463 Kč hrubého. Kdo žije v Praze, bude především kvůli vyšším nákladům na bydlení potřebovat 36 850 Kč hrubého.

Tyto částky zveřejnila platforma pro minimální důstojnou mzdu, která sdružuje experty a expertky z veřejných a vědeckých institucí, odborů a neziskových organizací. Počítá se standardními výdaji v osmi kategoriích: bydlení, stravování, oblečení a obuv, doprava, telekomunikace, zdraví a hygiena, volný čas, vzdělávání a úspory.

Propočet podle platformy vychází z dostupných dat, oficiálních metodik či expertních doporučení. Položky nezahrnují náklady na jakékoliv dražší zvláštní potřeby ani výdaje na nákladnější spotřebu, například mimořádně kvalitní, udržitelnou či lokální.

„Z povahy věci je zřejmé, že o detailech jednotlivých položek lze vést debatu, to ale nezpochybňuje potřebu nástroje jako takového,“ komentuje výpočet členka expertní platformy, politoložka Kateřina Smejkalová. „Je také nepravděpodobné, že by taková debata mohla nakonec dospět k významně nižší částce.“

Podle platformy totiž současné debaty o minimální mzdě nebo statistické údaje o průměrné či mediánové mzdě nereflektují, zda je možné za uvedené sumy obstojně žít. V případě minimální mzdy je odpověď zřejmá. I po jejím zvýšení na 14 600 Kč, které vláda schválila, nebude zhruba 170 tisíc Čechů, kterých se týká, pobírat ani polovinu toho, co by podle údajů platformy stačilo v regionech na důstojný život.

Fakt, že část Čechů bere méně, než kolik potřebují na pokrytí běžných výdajů, pak vede k různým neblahým jevům, například k exekucím, práci načerno a podobně. „Nízká úroveň příjmů v Česku není jen hra s čísly nebo účetní cvičení, ale má zcela konkrétní a zásadní důsledky na život mnoha lidí,“ uvedl člen platformy Jan Bittner.

Česká důstojná mzda se inspirovala podobnými ukazateli ze zahraničí. Pokouší se na základě aktuálních cen za běžné výdaje vyčíslit, jak vysoký by měl být příjem, aby lidé dokázali své výdaje pokrýt. „Pro mě znamená důstojná mzda to, že pracující máma samoživitelka může zaplatit svým dětem školu v přírodě a nemusí je vyčleňovat z kolektivu, protože na to nemá. A také se nerozbrečí, když jí zkolabuje pračka nebo lednička, a jde si v klidu koupit novou,“ dodává Alena Paukrtová z odborového svazu KOVO, která se na projektu také podílela.

Reklama

Doporučované