Hlavní obsah

Berlín chystá zmrazení rychle rostoucího nájemného

Foto: AP

Protesty proti vysokým cenám bydlení v Berlíně.

Reklama

Berlínští zastupitelé schválili plán na zmrazení nájemného v německém hlavním městě na příštích pět let. Nájemné v Berlíně v posledních letech prudce vzrostlo a řada aktivistů proto naléhala na úřady, aby se za dostupné bydlení postavily. Zákon by měl vstoupit v platnost v lednu a měl by se vztahovat na 1,4 milionu nemovitostí. Týkat se nebude sociálního bydlení, které je regulováno samostatně, ani nových staveb.

Článek

Průměrné měsíční nájemné za zařízený byt v Berlíně činí přibližně 1100 eur (asi 28 183 korun). Srovnávací webová stránka Apartmentsanywhere.com uvádí, že jen v několika velkých evropských městech je nájemné dražší než v Berlíně – a to například v Barceloně, Rotterdamu nebo Miláně.

Nejdražší nájemné v Evropě je v Londýně. Byt se dvěma ložnicemi nedaleko centra Londýna vyjde podle BBC asi na 1573 liber měsíčně (tedy přibližně 45 000 korun). Berlínský návrh zákona, který nyní schválila městská rada, je v Německu v centru pozornosti. Nyní o něm bude hlasovat regionální berlínský parlament.

Nájemné v Berlíně v prvním čtvrtletí tohoto roku vzrostlo o 7 % a v minulém desetiletí se nájemné zdvojnásobilo. uvádí BBC. Důvod? Prosperující město se stalo magnetem pro lidi hledající zaměstnání.

Vlastníci nemovitostí ale návrh ostře kritizují. Argumentují například tím, že zmražení nájemného bude mít za následek snížení investic do nemovitostí, méně peněz prý půjde například do lepší izolace a dalších ekologicky šetrných vylepšení.

Kritici také argumentují tím, že zákon bude obsahovat mnoho výjimek, které budou účinnost zákona podkopávat. Strop se například nemá vztahovat na nově postavené budovy.

Reklama

Související témata:

Doporučované