Hlavní obsah

Berlín protestuje proti koronaopatřením. Došlo ke střetům s policií

V centru Berlína demonstrují tisíce odpůrců karanténních opatření.Video: AP

 

Reklama

Nejméně 10 tisíc lidí se dnes sešlo v Berlíně protestovat proti zpřísnění koronavirových opatření. Policie se demonstranty snažila rozehnat pomocí vodních děl.

Článek

Davy lidí, vodní děla, kameny a dělobuchy. Takhle dnes vypadá protestní den v Berlíně, kde místní obyvatelé vyšli do ulic vyjádřit nesouhlas se zpřísněním koronavirových opatření a schválením novely zákona o infekčních chorobách, kterou považují za protiústavní. Část kritiků ji považuje také za obdobu zmocňovacího zákona z roku 1933, díky kterému se nacistický vůdce Adolf Hitler mohl chopit neomezené moci.

Protestů se zúčastnila různá názorová hnutí od levice po pravici, radikálové, zastánci spikleneckých teorií nebo rodiče odmítající očkování pro své děti. Přes pestrost světonázorů se ale demonstranti shodovali v tom, že stát by podle nich neměl nijak omezovat jejich osobní životy, a to ani během nynější pandemie.

Většina demonstrantů během protestů neměla na sobě roušky a ignorovala dodržování rozestupů, což se stalo jedním z důvodů eskalace napětí mezi protestujícími a policií. Ta opakovaně vyzývala demonstranty k dodržení koronavirových předpisů a zajištění pořádku, avšak kvůli neochotě demonstrantů tento požadavek splnit přikročila k rozehnání davu a nasadila vodní děla. Následně nastoupily pořádkové jednotky, které začaly účastníky vytlačovat směrem od budovy Reichstagu k Braniborské bráně. Jejich postup se ale střetl s odporem lidí, kteří místo odmítali opustit i přes nasazení vodních děl. Ze strany protestujících nechyběly pepřové spreje, dělobuchy a lahve, které házeli po policistech.

Jeden z demonstrantů se pokusil policejní kordon prorazit klavírem, na který se předtím na demonstraci hrálo. To se mu ale nepodařilo a policisté útočníka zadrželi. Ještě před vyhrocením situace policie oznámila, že několik lidí zadržela, zejména kvůli sporům o nošení roušek. Nyní počet zadržených výrazně vzrostl. V Berlíně je dnes v pohotovosti 2200 policistů, část z nich byla povolána i z jiných spolkových zemí. Vedle policejních cisteren s vodními děly mají na místě pořádkové síly k dispozici i obrněný policejní transportér.

Protesty přišly v době, kdy německá vláda projednává schválení nové novely o infekčních chorobách, která podle podporovatelů změn má podrobněji uvést karanténní opatření včetně nucené uzavírky obchodů či povinnosti dodržovat odstup, nosit roušky nebo omezit kontakty. Novela by tak měla zajistit lepší právní rámec současných omezení. Její zavedení dnes ve zrychleném řízení schválil Spolkový sněm a Spolková rada, tedy obě německé parlamentní komory. Očekává se, že právní předpis ještě dnes podepíše prezident Frank-Walter Steinmeier.

I když taková opatření většina Němců podporuje, hlasitá menšina pořádá po celé zemi pravidelná shromáždění s argumentem, že omezení jsou protiústavní, píše agentura AP.

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn zavedení opatření podporuje a říká, že úřady „bojují každý den ve snaze dosáhnout rovnováhy“ mezi omezeními a ochranou demokratických svobod. Trvá však na tom, aby Německo našlo správnou cestu, a poznamenal, že se zemi v této koronavirové krizi daří mnohem lépe než mnoha jiným evropským státům bojujícím s pandemií. Spahn také ocenil úsilí německé farmaceutické společnosti BioNTech, která ve spolupráci se společností Pfizer vede závod o vývoj vakcíny, a popřel, že by došlo k povinnému očkování.

Reklama

Doporučované