Hlavní obsah

Mrtvých v Berlíně je 12. Německá policie zasahovala nad ránem v hangárech, kde bydlí uprchlíci

Policie vyslýchá útočníka z Berlína. Do davu najel úmyslně. Podle policie to byl teroristický čin.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Kamion, který vjel do davu vánočním trhu, řídil při útoku žadatel o azyl.

Článek

Přestože německá policie nechce hovořit o detailech vyšetřování pondělní nehody na vánočním trhu na berlínském náměstí Breitscheidplatz, v úterý ráno potvrdila, že šlo s největší pravděpodobností o teroristický útok.

Speciální jednotka německé policie v úterý kolem čtvrté hodiny ráno zasahovala v hangáru letiště Tempelhof, kde jsou ubytovaní uprchlíci. Zásah, do kterého se zapojily zhruba dvě stovky policistů, souvisí s vyšetřováním berlínského masakru.

V úterý kolem šesté hodiny ranní berlínská policie připustila, že útok byl s největší pravděpodobností teroristický.

Už v pondělí v noci uvedl německý ministr vnitra Thomas de Maizière, že mnoho věcí nasvědčuje úmyslnému útoku. Nicméně v televizi ARD svůj úsudek relativizoval: „V tuto chvíli nechci používat slovo útok, přestože mnoho věcí pro to hovoří,“ uvedl ministr.

Podle informací z rána ale policie už přestala pracovat s verzí o nešťastné náhodě.

Média spekulují o původu řidiče kamionu

Kdo řídil kamion ve chvíli, kdy vjel rychlostí zhruba 65 km/h do davu na vánočním trhu, není zcela jasné. Agentura DPA se odkazuje na zdroj z bezpečnostních kruhů a řidiče popisuje jako muže afghánského nebo pákistánského původu. Do Německa přicestoval v únoru a žádal v zemi o azyl. Často měnil identitu, proto zatím není možné bezpečně určit, kdo skutečně je. Die Welt uvádí, že muž byl s největší pravděpodobností Pákistánec.

Podle deníku Tagesspiegel se pravděpodobně jedná o muže, kterého zná policie v souvislosti s méně závažnými trestnými činy, ale dosud nebyl podezřelý z napojení na žádnou teroristickou skupinu.

Řidič z místa neštěstí uprchl a policie ho zadržela ve dva kilometry vzdáleném parku. Následně informovala, že v souvislosti s incidentem vzala do vazby jednoho muže, kterého vyslýchá. Zda šlo o řidiče kamionu, jasně neuvedla.

Policie zjišťuje, jak zemřel polský spolujezdec

Spolujezdec z kamionu, který se na místě našel mrtvý, byl Polák. V kabině ho policisté našli zastřeleného, ale dosud není jasné, zda se jednalo o původního řidiče kamionu. Vůz patřil polské dopravní společnosti a podle poznávací značky pocházel z oblasti vzdálené asi 100 kilometrů od Berlína.

Zkušený polský řidič kamionu je od pondělní 16. hodiny, kdy se s ním snažila spojit jeho žena, nezvěstný. Média tak spekulují, že útočník unesl vůz i s řidičem. Podle listu Berliner Morgenpost policie nařídila pitvu muže, kterého našla v kabině vozu.

Do úterního rána zemřelo následkem nehody již 12 osob a dalších 48 je stále hospitalizováno. Čtyři z nich velmi vážně a bojují o život. Je pravděpodobné, že konečný počet obětí se ještě zvýší.

Incident se odehrál kolem pondělní 20. hodiny večerní na vánočním trhu na náměstí Breitscheidplatz nedaleko symbolu západní části Berlína, pamětního kostela císaře Viléma.

Reklama

Doporučované