Hlavní obsah

Berlusconi nikdy neměl v Itálii takovou moc, jako má teď Babiš, říká český veterán italské televize

Babiš má silnější pozici, než měl kdy Berlusconi. Jak to?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Italský expremiér Silvio Berlusconi a jeho strana Vzhůru, Itálie má po nedávných parlamentních volbách silné postavení. Berlusconi v minulosti ovládl řadu tamních médií, jeho postavení ale nikdy nebylo tak silné, jako má dnes český premiér v demisi Andrej Babiš, říká česko-italský novinář Josef Kašpar.

Článek

Italské volby vyhrála středopravá koalice, ve které jsou nejvýraznějšími silami strana Vzhůru, Itálie expremiéra Silvio Berlusconiho a protiimigrační a euroskeptická Liga severu Matteo Salviniho.

Ve volbách vyhrál protest, kritika nezvládnuté migrace a odpor k Evropské unii. Italská média píší o triumfu populistů, velkém množství povolebních variant a hrozící politické nejistotě. V případě, že ani jeden z bloků nezíská parlamentní většinu, zemi do sestavení koalice dál povede vláda Paolo Gentiloniho z Demokratické strany.

„Itálie je stavovská země a existují některá pravidla, která stále fungují,” říká Josef Kašpar z veřejnoprávní italské televize RAI. „I když Berlusconi ovládl řadu médií, tak ti lidé, kteří pro něj byli nepohodlní, nebyli nikdy propuštěni. A to není kvůli tomu, že by byl tak hodný, ale proto, že v Itálii, jakmile se najde nějaký politik, který na novináře zaútočí, tak všichni toho svého kolegu brání,” zmiňuje.

„A na rozdíl od Berlusconiho má Babiš mnoho zájmů například v zemědělství nebo v průmyslu a tam Berlusconi nikdy žádnou velkou roli neměl. Berlusconi měl a ještě stále má v Itálii obrovský vliv, ale pozice Babiše v Česku je mnohem silnější,” dodává Kašpar.

Reklama

Související témata:

Doporučované