Hlavní obsah

Berlusconiho velký návrat. Jeho koalice přesvědčivě vyhrála volby na Sicílii

Berlusconi slaví politický návrat.Video: AP

 

Reklama

Takzvaná Berlusconiho koalice získala 40 procent hlasů. Podle médií byly volby na Sicílii jakousi zkouškou pro parlamentní volby.

Článek

Nedělní regionální volby na Sicílii vyhrál kandidát koalice pravého středu Nello Musumeci, informoval deník La Repubblica. Získal 40 procent hlasů. Musumeciho podporuje bývalý italský premiér Silvio Berlusconi, který se podle médií zřejmě připravuje na návrat do „velké” politiky.

Populistické Hnutí pěti hvězd (M5S) na druhé příčce sicilských voleb svůj první italský region nezískalo, jeho kandidátu Giancarlu Cancellerimu hlas odevzdalo 34,6 procenta voličů. Levice, jež ostrovu vládla předchozí čtyři roky, skončila třetí.

Vzhledem k tomu, že mnohé z problémů Sicílie - vysoká nezaměstnanost, veřejný dluh a pomalý hospodářský růst - sužují celou Itálii, agentury regionální volby na Sicílii označují za „zkoušku nanečisto” voleb parlamentních. Ty se mají konat do května příštího roku. Jejich dalším klíčovým tématem bude zřejmě i migrace, napsala agentura Reuters.

Úspěch koalice Silvio Berlusconiho značí možný návrat bývalého čtyřnásobného premiéra po letech skandálů do vysoké politiky. Na post premiéra však znovu kandidovat nemůže: v roce 2014 byl pravomocně odsouzen ke čtyřem letům vězení za daňové úniky. Chce ovšem toto rozhodnutí zvrátit s pomocí Evropského soudu pro lidská práva.

Reklama

Související témata:

Doporučované