Hlavní obsah

Bernard: Nabízeli mi, že mě nechají dovládnout, když už nebudu kandidovat

Foto: ČTK/Chaloupka Miroslav, ČTK

Dnes již bývalý hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard. Zastupitelé ho na jeho popud odvolali několik měsíců před krajskými volbami.

Reklama

Zastupitelé Plzeňského kraje čtyři měsíce před volbami odvolali hejtmana Josefa Bernarda. Na jeho vlastní žádost. Bernard v rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal okolnosti, které tomu předcházely.

Článek

Překvapilo vás, že návrh prošel tak velkou většinou? Nečekal jste ve skrytu duše, že se za vás koaliční partneři přece jen postaví?

Už několik týdnů se vědělo, že to spěje k tomuto závěru.

A byl tento závěr nutný? Nenabízeli vám koaliční partneři jiná řešení?

Dostal jsem tři nabídky. Ta nejšílenější byla, že když slíbím, že nebudu kandidovat, tak mě nechají dovládnout. Druhá nabídka byla, že dokončím mandát, když pan Čížek odejde z rady. To mi přišlo nemyslitelné, protože pana Čížka považuji za nejschopnějšího člena rady, se kterým jsme toho prosadili nejvíc. Nechápu, proč by on měl platit za to, že já jsem odešel z ČSSD.

Nebylo by opravdu „čistší“, jak řekli vaši už bývalí spolustraníci, kdybyste se vzdal zastupitelského mandátu?

Vždy dělám věci tak, jak si myslím, že jsou správné. ČSSD jsem před 4 lety vedl do voleb velmi úspěšně, skončili jsme druzí, i když preference nebyly tak dobré. Já jsem dostal skoro 10 procent preferenčních hlasů, takže se nemám za co stydět.

Nemáte pocit, že jste svým odchodem posílil hnutí ANO, které před 4 lety volby vyhrálo a cítilo se obejito, což dnes i jeho zástupce znovu zopakoval?

To jsem je neposílil já, ale zbytek koalice. Dával jsem jim varianty, že buď dovládnu, nebo odejdu. Ale nemyslím si, že bychom je tímto posílili, protože za uplynulé necelé čtyři roky se v kraji hodně povedlo, takže já odcházím s čistým štítem a nemám se za co stydět. Navíc občany kraje politikaření nezajímá, je zajímá, jestli jim jezdí autobusy a jestli kraj dobře hospodaří, což se nám podařilo zajistit.

Pavel Čížek z hnutí STAN vám dnes znovu veřejně zopakoval nabídku jít do krajských voleb jako lídr jejich kandidátky. Před zastupiteli jste řekl, že jste rozhodnutý a kandidovat budete. Nabídku STAN jste tedy přijal?

Definitivní rozhodnutí včas oznámím, bude to v průběhu tohoto týdne. Zatím bych se k tomu ještě nerad konkrétně vyjadřoval, protože to nezáleží jen na mně, ale i na dalších partnerech, se kterými o tom musím hovořit.

Reklama

Doporučované