Hlavní obsah

Bernie Sanders vyklidil pole. O Bílý dům se utká Biden s Trumpem

Foto: Profimedia.cz

Bernie Sanders ve středu oznámil odstoupení z prezidentské kampaně.

Reklama

V amerických demokratických primárkách byli už jen dva. A jeden z nich ve středu oznámil, že z kampaně odstupuje. Bernie Sanders uvolnil cestu Joe Bidenovi ke střetu s Trumpem.

Článek

Série prohraných primárek a Spojené státy v koronakrizi. To vedlo k rozhodnutí osmasedmdesátiletého senátora Bernieho Sanderse odstoupit z boje o Bilý dům. Nebo alespoň z boje o vítězství v demokratických primárkách. „Přestože pokračuje krize, boj za spravedlnost pokračuje,“ řekl ve videu.

Podruhé z prezidentského klání vychází Sanders jako poražený. V roce 2016 ho v demokratických primárkách předběhla Hillary Clintonová, ta se poté utkala s Donaldem Trumpem. Ten má republikánskou nominaci jasnou, a proto se letos pozornost zatím upíná na Demokratickou stranu.

Senátor Sanders z Vermontu je oblíbený hlavně u mladých voličů. Zastává hodnoty spíše levicového politického spektra, za které je naopak hojně kritizován politiky z politického středu a zprava. Tím, že z letošního klání odstupuje, tak umocňuje politický establishment v zemi.

Mezi jeho hlavní politická témata patří například zdravotní pojištění pro všechny Američany nebo reforma školství.

Několik posledních týdnů Bernie Sanders odolával kritickým hlasům, které ho nabádaly k odstoupení z kampaně. Vzhledem k propuknutí pandemie se většina zbývajících kol demokratických primárek odložila. Sanderse tak ponoukali k jednoduššímu průběhu a vzdání se ve prospěch Bidena, který byl ve vedení.

Než Sanders definitivně ve středu z boje odstoupil, věnoval se on i jeho tým především boji s pandemickou situací v USA. Uspořádal několik virtuálních charitativních akcí a událostí, výtěžek z nich měl putovat na pomoc zdravotníkům a dalším potřebným v koronavirové krizi.

Nyní už je jasné, že se v podzimním finálovém boji o Bílý dům utkají Joe Biden za demokraty a dosavadní prezident Donald Trump za republikány.

Reklama

Doporučované