Hlavní obsah

„Berou všechno.“ Stavebniny na jihu Moravy po tornádu řeší nebývalý nápor

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Stavebniny v okolí obcí zasažených tornádem nestíhají nápor objednávek.

Reklama

Drtivá většina z 1200 domů, které ve čtvrtek zasáhlo tornádo, už má provizorně zakryté střechy. Ve stavebninách chybí hlavně střešní latě či tašky. Prodejci řeší, jak co nejvíc zboží dostat na jih Moravy.

Článek

Do stavebnin ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku se opírá polední slunce. Teplota už vyrazila vysoko nad třicet stupňů. Tři muži sedí kolem auta s vozíkem. V dobré náladě čekají na další pytle se zdící maltou. „Opravuju barák už deset let. Jo, jsem takový pan Lorenc,“ směje se Lukáš Lacheta nad přirovnáním ke kultovní postavě z filmu Na samotě u lesa.

Za smíchem se však skrývají už čtyři dny těžké dřiny ve válečné zóně. Přesně tak to v obcích na jihu Moravy po čtvrtečním tornádu vypadá. Ničivé tornádo lidem za pár minut rozfoukalo majetek, nepřipravilo je ale o pověstnou moravskou sounáležitost.

Lacheta teď místo práce na svém domě pomáhá jiným zapomenout na ničivou spoušť. „Spolupracovník se šestitýdenním chlapečkem je po operaci. Sám teď nic neudělá. Vzalo jim to dvě střechy. Mají kompletně vymlácená okna. Potřebují stavební materiál, tak jim ho vozíme,“ vypráví Lacheta. Na příští týden už se jim přihlásila parta tesařů z Vysočiny.

O dvacet kilometrů do vozíku za autem nakládá cihly dobrovolnice Petra. „Jsou potřeba na komín na poničené střeše,“ říká žena z nedalekých Milotic.

Dostala volno v práci, tak bezděčné pomáhá další zasažené rodině. Co ji k tomu vedlo? „Mám postižené dítě. Pomohli mi, když jsem potřebovala, tak to teď posílám dál. Kdyby se něco podobného stalo v mé vsi, taky přidám ruku k dílu. Mám doma sedět u televize?“ ptá se odhodlaně.

Podobnými příběhy se to v jihomoravských stavebninách od pátku hemží. Prodejny zažívají nebývalý nápor.

+3

Právě v hodonínské pobočce Pro Doma odbavily o stovky klientů navíc. Firma má 120 poboček, od čtvrteční noci řeší přesuny kamionů. „V prvním návalu jsme postahovali potřebný materiál z jiných prodejen. Řezivo máme objednané ve všech dodavatelských pilách. Snaží se podělit všechny prodejce, nejen nás. Logistika je strašně těžká, až za hranicí fantazie,“ říká vedoucí prodejny Hana Babíková.

Běžně si u nich pokrývači vytipují potřebný materiál, klient udělá objednávku a zboží do měsíce zamíří na stavbu. „Nyní přijede člověk, který má kolem baráku dvacet třicet dobrovolníků. Akutně potřebuje materiál. Tak si vezme, co je k mání, naloží to do vozíku a jede,“ popisuje Babíková.

V prodejně nestíhají vyřizovat objednávky. „Šikovní tesaři vám střechu za den udělají, ale musí mít z čeho. U kompletně zničených střech se čeká na nové krovy a řezivo. Chybí také řemeslníci, kteří jsou schopní dřevo odborně nařezat,“ upřesňuje vedoucí.

Jak finančně pomoci lidem zasaženým tornádem

Diecézní charita Brno spustila veřejnou sbírku, do které je možné přispívat libovolnou částkou na účet č. 4211325188/6800, variabilní symbol 2002, nebo formou dárcovské SMS. Na číslo 87 777 lze poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90 podle částky, kterou chcete přispět.

Pomoci je možné i skrze Diakonii Českobratrské církve evangelické. Příspěvky mohou zájemci posílat na účet č. 2100691426/2010. Je možné přispět i dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS DIAKONIEPOMOC 30, 60 nebo 90, a to opět podle výše příspěvku.

Člověk v tísni vyhlásil sbírku SOS Morava. Příspěvky je možné posílat na speciálně zřízené konto 713271329/0300.

Přispět je možné i na účet Českého červeného kříže. Číslo je 333999/2700, variabilní symbol 2101. Organizace spustila i platební bránu.

Handicapovaným lidem zasaženým tornádem pomáhá Konto Bariéry. Číslo účtu, kam je možné zasílat příspěvky, je 17111444/5500. Variabilní symbol je 5555. Je možné darovat vybranou částku i přes platební bránu.

Už od čtvrtečního večera funguje sbírka Nadace Via. Darovat je možné i na odkazu humanitární organizace Adra. Sbírku pro lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou, spustila i platforma Donio. Přispět můžete i do sbírky znesnáze21, kterou pořádá Nadace Karla Janečka.

Zákazníci postrádají hlavně střešní latě a kulatiny, základní suroviny na výrobu krovů. Prodejny pokryjí jen část poptávky, někteří lidé tak budou čekat.

Od pátku byl enormní zájem o modré či zelené zakrývací plachty. „V pátek ráno jsme jich objednali asi sto kusů. Došly v jedenáct dopoledne, za čtyři hodiny nebylo nic. Kdyby jich bylo tři sta, všechny je prodáme,“ líčí Jitka Včelouchová ze prodejny Stapox ve Velkých Bílovicích.

Poptávka se den ode dne mění. Od začátku nového týdne klienti žádají spíš klasický stavební materiál. Potřebují vyzdívat štíty, shánějí cihly, tepelné izolace, střešní okna. V prodejnách nedokáží odhadnout, kolik objednávek stačí rychle uspokojit. „Větší poptávky, třeba na celé nové střechy? To ještě nějakou dobu potrvá. Spousta výrobců a dodavatelů pomáhá přímo v zasažených obcích. Odráží se to v tom, že nejsou schopní dodržovat závazky vůči stavebninám a všem okolo, kteří měli materiály objednané,“ vysvětluje vedoucí Martin Růžička v hodonínských stavebninách Stavospol.

Vzájemná pomoc teď místní drží nad vodou. V zasažených obcích vznikly na úřadech či v sokolovnách provizorní krizová centra. Mraveniště pomocníků, nekonečná zásobárna potravin, drogerie či léků.

A míří tam i kamiony se stavební materiálem. „Je úžasné, že tam lidi a firmy navezli spoustu věcí. Na sběrných místech seženete skoro všechno,“ říká Lacheta.

Věcí je tolik, že hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) v úterý paradoxně vyhlašuje stop stav pomoci. „Potřebujeme jen šikovné řemeslníky a stavební materiál. Soustředíme se teď hlavně na dřevo. Nynější deponie kapacitně nestačí. Naváží se sem opravdu hodně věcí na stavbu, ale ani to nebude stačit,“ má jasno hejtman.

Prodejny Pro Doma v nejbližších dnech přes e-shop spustí aplikaci, díky níž dárci nakoupí a darují potřebný materiál. „Dárce si může zvolit, do které konkrétní obce materiál pošle. My zboží odvezeme na tamní krizový štáb,“ vysvětluje Babíková.

Stavebniny teď nabízejí všemožné slevy pro lidi postižené tornádem, klienty však i tak může čekat nepříjemný šok. Základní stavební suroviny podražily od začátku roku o desítky až stovky procent. „U těchto zasažených obcí máme minimální marži na pokrytí výrobních nákladů. Člověk se skoro stydí za takové ceny prodávat, jenže nárůst nákupní ceny nedokážeme ovlivnit. Třeba železo od minulého roku zdražilo třeba o 130 procent,“ popisuje Babíková. Za zdražením je podle ní řada faktorů. Nedostatek prvotních surovin, několik vyhořelých fabrik i celoevropský tlak na ceny.

Ve vedru na střechách i pod nimi od neděle úterý pomáhá Žaneta Mrvová. Sedmičlenný tým o víkendu přivezl do Hodonína plně naložený tranzit i s vozíkem a další auto. Měli s sebou plachty, lopaty, hřebíky a spoustu dalších věcí. V Hodoníně zajistili tři střechy, pak se přesunuli do Lužic k rodině Kollárových. „Je tady tolik lidí, kteří pomoc potřebují. A nás kontaktovala tahle úžasná rodina. Opravdu jsme si sedli,“ vypráví Mrvová. Ve spolupráci s komunitním centrem Ovečka vytvořila také skupinu Plachty pro hodonínské střechy.

Stejně jako u Kollárových po střechách přijdou na řadu další stavbařské práce. „Co jsme mohli, to jsme pomohli. Teď už jsou potřeba jiná řemesla. Třeba Kollárovi přišli kompletně o štíty domů. Potřebují úplně novou střechu,“ popisuje Mrvová, která po třech dnech míří zpět do Litoměřic.

Mraveniště pomocníků se však ještě dlouhé týdny nezastaví.

Reklama

Doporučované