Hlavní obsah

Berounsko a Rožmitál se začlení do pražské integrované dopravy

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Hromadná doprava na Berounsku a v okolí Rožmitálu pod Třemšínem na Příbramsku se od neděle zapojí do systému pražské integrované dopravy (PID).

Článek

Lidé tak budou moci na jednu jízdenku jezdit v pražské MHD, regionálních vlacích i rychlících, příměstských autobusech i berounské MHD, uvedly dnes v tiskové zprávě organizace Ropid a Integrovaná doprava Středočeského kraje (IDSK).

Kromě lepšího provázání autobusových linek a četnějšího přímého spojení do Prahy u některých spojů se zejména v okolí Hořovic rozšíří návaznost vlaků a autobusů. Vznikne 27 nových linek PID, 11 dosavadních bude změněno a 47 zrušeno. Provoz linek bude koordinovat dispečink.

Berounsko je jednou z posledních středočeských oblastí bezprostředně sousedících s Prahou, kde dosud nebylo možné v plné míře využívat výhod PID. Od neděle bude zaveden nový pásmový a časový tarif a cestující budou moci využívat přestupních jízdenek i časových kuponů v papírové i elektronické podobě i platit jednorázově u řidiče kartou nebo pomocí mobilní aplikace Lítačka. Ušetří hlavně při pravidelném dojíždění.

Centrálním přestupním uzlem bude autobusové nádraží v Berouně. Spojení ze Zdic, Králova Dvora a Berouna do Prahy bude zajištěno expresní linkou 394, respektive doplňkovými linkami 380 a 384. Linky jsou koncipovány jako průjezdní, což umožňuje lepší spojení přilehlých obcí s důležitými body v Berouně a Králově Dvoře.

Zajištěno má být četnější přímé spojení Zdic a Králova Dvora na Prahu a lepší obsluha Hostimi. Linka MHD Hořovice bude sloučena s linkami na Zbiroh a opačným směrem do Praskoles, čímž se rozšíří nabídka přímého spojení pro Zbiroh, Týček, Cerhovice a Záluží ke školám v Komenského ulici a nemocnici v Hořovicích, nové spojení ke školám a na Cintlovku získají i Praskolesy. Ve spolupráci s Plzeňským krajem se zlepší i obsluha Kařezu a Kařízku. Páteřní linka 521 zajistí pravidelné spojení v trase Příbram - Rožmitál pod Třemšínem - Věšín. Kromě toho vzniknou i doplňkové linky 509 a 522 pro obsluhu obcí Láz a Hvožďany.

Reklama

Doporučované