Hlavní obsah

Berounští zastupitelé se zabývají návrhem na změnu územního plánu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jeden z vlastníků půdy v oblasti Na Ptáku žádá o převod téměř osmi hektarů na pozemky k individuálnímu bydlení. Návrh má odpůrce, kteří požadují zachování dosavadního stavu.

Článek

Odpůrci podepisují petici, dosud ji podpořilo téměř 850 lidí. Zastupitelé záležitost poprvé projednávali v prosinci a zatím nijak nerozhodli.

Jde celkem o tři žádosti majitelů. Největší kontroverze vzbudil návrh rodiny, která žádá převést v územním plánu 7,6 hektaru ze současného nezastavěného území na pozemky k individuálnímu bydlení. Současně s žádostí předložila zastupitelům nabídku, která je podle vedení města na české poměry výjimečná. Mohla by městu darovat 83 hektarů lesů a zemědělských pozemků v lokalitě Na Ptáku.

„V tuto chvíli musí vedení města, ale i každý jednotlivý zastupitel posuzovat celou záležitost s péčí řádného hospodáře. Musíme tedy zajistit dostatek kvalitních a relevantních podkladů pro to, abychom mohli řádně rozhodnout v souladu se zákonem,“ uvedla starostka Soňa Chalupová (ODS).

Autor petice, zastupitel Adam Voldán (Beroun sobě), označil ekonomický přínos pro město za nadhodnocený. Navíc podle něj existuje konflikt se zájmy občanů, zákonnými opatřeními na ochranu přírody a krajiny a platnými dokumenty o rozvoji města včetně dosavadního územního plánu. Vedení města to odmítlo, petice podle něj obsahuje nepodložené a nepřesné údaje.

Radnice poukázala na to, že Na Ptáku je chatová osada, kde významná část lidí trvale žije. Je tam ale nedostatečná infrastruktura, na což majitelé objektů doplácejí, protože nemají možnost své nemovitosti zrekonstruovat a účelně využít.

„I z tohoto důvodu proto zastupitelé na svém prosincovém jednání rozhodli, že nechají zpracovat komplexní studii celé oblasti Na Ptáku. Z ní pak vyjde doporučení, co je potřeba řešit a jakým směrem by se měla dále tato lokalita vydat. Zastupitelé nyní mají možnost tuto část města nasměrovat k takovému stavu, který by jí prospěl, nebo ji nechat nadále v tomto neutěšeném stavu,“ uvedl místostarosta Michal Mišina (za ANO).

Požadavek na změnu územního plánu tak zatím nebyl přijat ani zamítnut a zastupitelé se jím budou zabývat na příštím zasedání.

Reklama

Doporučované