Hlavní obsah

„Beru si konzervy navíc.“ Nákupy kvůli viru překonávají předvánoční shon

Foto: Seznam Zprávy

Police s rýží v jedné z pražských samoobsluh je téměř prázdná. Ostatní regály jsou ale plné jídla.

Reklama

Pražský náměstek pro bezpečnost ve středu řekl, že hlavní město počítá s možností omezit prodej potravin na osobu. Ve čtvrtek uvedl, že panika není namístě, protože regály jsou stále plné.

Článek

Někteří lidé nakoupili zásoby jídla kvůli obavám z vypuknutí epidemie. Zájem je hlavně o rýži, těstoviny a další trvanlivé potraviny. Na odbyt jdou léky a vitamíny na podporu imunity. Lidé častěji kupují zásoby balené vody, plenek a dětské výživy.

V pražských samoobsluhách zůstává většina zákazníků nad věcí.

„Já takhle nakupuji normálně, akorát jsem si vzala dvě hovězí konzervy navíc, to běžně nekupuji,“ říká jedna z nakupujících.

„Zatím žádné zásoby nenakupujeme, ale na příští týden to možná naplánujeme. Uvidíme, jak se to vyvine,“ uvažuje muž ve středních letech.

„Naši mladí nakoupili dětskou výživu, balenou vodu a plenky pro miminko,“ popisuje další zákaznice.

Tuzemské potravinářské řetězce i internetoví prodejci potravin zaznamenali zvýšený zájem o některé trvanlivé potraviny, například těstoviny, rýži, mouku, konzervy a oleje. Kamenné prodejny mají většinou dostatečné zásoby, e-shop Rohlík.cz ale na webu informuje o nedostupnosti některého zboží. Obchod také omezil množství balené vody pro jeden nákup.

Donáškový obchod Košík.cz zaznamenal skokový nárůst objednávek po úterním jednání bezpečnostní rady. „Zájem dokonce překonal vánoční špičku,“ uvedl mluvčí společnosti František Brož.

Praha má bezpečnostní web

Pražský náměstek pro bezpečnost Petr Hlubuček ve středu řekl serveru Aktuálně.cz, že hlavní město zvažuje omezení prodeje potravin na osobu, pokud by byla zavedena mimořádná opatření kvůli novému typu koronaviru. O opatření jednal s prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomášem Prouzou.

„Praha je v každodenním kontaktu se státními orgány a je jim nápomocná a součinná v preventivní přípravě na výskyt koronaviru. V současné době není potřeba přijímat jakákoliv razantní opatření nad rámec opatření během běžné chřipkové epidemie. Za důležité považujeme informovanost občanů, aby nenastala žádná panika. Vyzýváme tedy občany, aby sledovali web bezpecnost.praha.eu, kde jsou veškeré informace pravidelně aktualizovány,“ uvedl ve čtvrtek mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Epidemie koronaviru vypukla koncem loňského roku v Číně, kde od té doby zemřelo několik tisíc lidí a nakazily se desítky tisíc dalších. Koronavirus se rozšířil i do dalších zemí, jako jsou například Jižní Korea nebo Írán, v Evropě je valná většina případů v Itálii. V České republice nebyl na koronavirus nikdo pozitivně testován.

Reklama

Doporučované