Hlavní obsah

Beseda v Plzni se rozsvítí v barvách trikolóry, připomene svobodu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Měšťanská beseda v Plzni v úterý 17. listopadu přesně v 17:11 rozsvítí svoji fasádu v barvách české trikolóry. Spolu s dalšími významnými budovami v celé ČR tak připomene svobodu a demokracii, kterou Češi před 31 lety nabyli.

Článek

ČTK to řekla Hana Kulawiaková z Měšťanské besedy. Beseda se tímto aktem spolu s téměř 50 významnými místy v ČR připojuje k iniciativě neziskové organizace Díky, že můžem.

Beseda je už několik týdnů tichá a prázdná, kvůli protiepidemickým opatřením vlády je letos podruhé uzavřená pro návštěvníky. Rozsvítí se tedy alespoň zvenku, aby vyslala pozitivní zprávu veřejnosti. „I když nemůžeme výročí oslavit pospolu, chceme si připomenout, jak je důležité na těchto hodnotách stavět. Snad tímto způsobem vneseme více barev a světel do veřejného prostoru a mezi lidi,“ řekla Kulawiaková.

Iniciativa neziskové organizace Díky, že můžem každoročně organizuje oslavy Korzo Národní na Národní třídě v Praze, jež se letos konat nemohou. „Právě letos však více než kdy jindy tato organizace považuje za důležité připomenout si křehkost svobody a uvědomit si, jak se stala samozřejmou součástí našich životů,“ uvedla Kulawiaková. Proto se rozhodla přenést atmosféru oslav do on-line prostoru, dát občanům možnost připomenout si významný den naší historie z domova a zároveň uspořádat symbolický a bezpečný akt ve veřejném prostoru. Tento moment bude doprovázet také živý stream písně Modlitba pro Martu, která se stala symbolem sametové revoluce, v podání Anety Langerové z balkónu Národního divadla v Praze. V českých rozhlasových stanicích se rozezní originální verze této skladby.

Reklama

Doporučované