Hlavní obsah

„Best in covid“? Česko je mezi pěti nejhoršími na světě, ukazují data

Foto: Shutterstock.com

Za týden se v Evropě nakazily téměř 2 miliony lidí (ilustrační foto).

Reklama

V září premiér Andrej Babiš zavzpomínal na svůj výrok „best in covid“, který podle něho i po roce platil. Situace ohledně koronaviru se ale velmi rychle zhoršila. Aktuálně Česko patří v covidu-19 mezi pět nejhorších zemí světa.

Článek

Problém s koronavirem narůstá nejen v Česku. Situace je kritická v celé Evropě, kde celá řada zemí eviduje nejvyšší počty nakažených od začátku pandemie. Maxima pozitivně testovaných zaznamenalo například Německo, Rakousko, Slovensko a toto úterý i Česká republika.

O tom, že na evropský kontinent v současnosti pandemie covidu-19 tvrdě doléhá, svědčí mimo jiné fakt, že mezi 30 nejhoršími státy na světě je jich z Evropy 27.

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Ghebreyesus na konferenci v Ženevě upozornil, že počet nově nakažených nestoupá pouze ve východních zemích Evropy, kde je nízká proočkovanost, ale i v těch západních, kde je naočkovaná většina populace.

„Je to další připomínkou, jak jsme opakovaně říkali, že očkování nenahrazuje jiná preventivní opatření,“ uvedl ředitel WHO pro OSN. „Očkování snižuje riziko hospitalizace, těžkého průběhu a smrti, ale nezabraňuje zcela přenosu.“

Pátí od konce

Z evropských států je na tom nejhůře Slovinsko, kde se průměrně za poslední týden nakazilo každý den 1 574 lidí na milion obyvatel. Za Slovinskem je v závěsu Rakousko (každý den 1 345 nakažených na milion obyvatel), Chorvatsko (1 265 nakažených) a Slovensko (1 165 nakažených). Česko obsadilo v tomto nechvalném žebříčku pátou příčku, průměrně se denně za poslední týden nakazilo 1 161 lidí na milion obyvatel.

Stejné pořadí si státy udržely i ve světovém žebříčku. Pátou Českou republiku následuje Gruzie, Nizozemsko a Belgie. Z třiceti zemí, které jsou na tom v covidu (v přepočtu na milion obyvatel) nejhůře, jsou pouze tři mimo Evropu.

Světová zdravotnická organizace zaznamenala v polovině listopadu v Evropě téměř dva miliony nových případů koronaviru za jeden týden, což je nejvíce od začátku pandemie. Za tento týden v evropských zemích zemřelo na covid 27 tisíc pacientů, což je polovina světových úmrtí na koronavirus.

WHO všechny lidi vyzývá, aby stále nosili roušky či respirátory, udržovali rozestupy, zlepšili ventilaci vzduchu v místnostech a nechali se testovat, pokud to je nutné. Podle organizace totiž nemoc, která se již potvrdila u 253 milionů případů a které podlehlo 5,1 milionu pacientů, není na ústupu.

Nová opatření do února

V Česku za úterý testy odhalily rekordních 22 511 nově nakažených. I proto vláda ve čtvrtek schválila razantní opatření proti šíření koronaviru. Od 22. listopadu nebudou například nadále uznávány PCR či antigenní testy pro vstup na kulturní či sportovní akce, do ubytovacích zařízení, stravovacích podniků a dalších. Až na výjimky se lidé budou muset prokázat kompletním očkováním nebo dokladem o prodělání nemoci.

Podrobný přehled chystaných opatření najdete zde:

Vláda navíc zavedla povinné testování ve firmách a silně doporučuje home office. „Zítra také předloží ministerstvo práce a sociálních věcí návrh ošetřovného a izolačky, a to proto, aby se lidé nebáli chodit do karantény a do izolace,“ sdělil na čtvrteční tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (za ANO). Plošně se bude testovat i ve školách.

Ve středu, na kterou připadl svátek 17. listopadu a méně se testovalo, přibylo 14 119 případů koronaviru. V nemocnicích je s covidem 4 440 lidí, z toho 663 je ve vážném stavu. Nadále se zvyšuje i incidenční číslo, které udává počet nově nakažených za uplynulých sedm dní na 100 000 obyvatel. Ke čtvrtku stouplo z 813 na 819 případů, přičemž ještě před týdnem bylo toto číslo přibližně o 200 případů nižší. Od začátku pandemie v Česku zemřelo 31 769 pacientů.

Reklama

Doporučované