Hlavní obsah

Betonové zábrany a policisté se samopaly. Vánoční trhy v Brně jsou pod drobnohledem

Jak vypadá ochrana vánočních trhů v jihomoravské metropoli? Přímé nebezpečí podle policistů nehrozí.Video: Filip Kříž

 

Reklama

Brněnské vánoční trhy hlídají policisté se samopaly, některé vjezdy blokují betonové zátarasy. Ve městě platí protiteroristická opatření. Přímé nebezpečí podle policie nehrozí. Osloveným Brňanům ale manévry na klidu nepřidávají.

Článek

Policisté se samopaly nebo kriminalisté v civilu dohlížejí na brněnské vánoční trhy. V ulicích je jich až dvojnásobek, kromě trhů se soustředí i na nákupní centra nebo kulturní akce.

„Opatření jsou nastavená podle informací, které máme. Stále platí první stupeň ohrožení terorismem. Nehrozí ale přímé nebezpečí,“ uklidňuje krajský mluvčí Policie ČR Pavel Šváb.

Součástí bezpečnostních opatření jsou i betonové zátarasy, které blokují vjezd do některých míst. „Ta opatření se přijímají s ohledem na danou lokalitu,“ řekl Šváb. Mobilní zábrany jsou třeba okolo Moravského náměstí či u Zelného trhu. „Moravské náměstí se bude opravovat, nedávalo by smysl budovat stálé zátarasy,“ vysvětluje mluvčí Brna-střed Kateřina Dobešová.

Podle Dobešové o podobě opatření rozhoduje policie, která i zodpovídá za bezpečnost. „Diskutujeme o tom, je to ale hlavně na policistech. Nemůžeme zátarasy nijak překrýt nebo zkrášlit, je to dopravní značka,“ řekla.

Například vjezdy na náměstí Svobody kontrolují pouze strážníci. „Nemůžeme zablokovat provoz tramvají,“ vysvětluje Šváb, proč zátarasy nejsou i tam.

Denně se v centru vymění desítky strážců zákona. „Za měsíc se na trzích prostřídá tři sta strážníků,“ řekl mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem. Podobný počet policistů dohlíží na hladký průběh adventu v Jihomoravském kraji. „Budeme kontrolovat i nákupní centra, kde čekáme velký nápor,“ dodal Šváb.

Protiteroristická opatření osloveným Brňanům na klidu nepřidávají. „Vánoce mají být o klidu a míru. Když vidím ty betonové zátarasy, které blokují vjezdy, a policisty se samopaly, pocit bezpečí to ve mně nevyvolává. Ale chápu, že je to nutné,“ řekl například Jan Krmaš.

Některým se nelíbí podoba zábran. „Kdyby to tady mělo být každý rok, mělo by to být vyřešeno elegantněji, třeba zajíždějícími patníky,“ přidal Jaroslav Oščatka.

Příští rok by skutečně mohly zátarasy u Moravského náměstí vypadat jinak. „Sledujeme okolní města, víme, jak to vypadá třeba ve Vídni. I proto se pokusíme domluvit, že bychom zábrany nějak okrášlili, třeba nechali pomalovat dětmi,“ přiblížila Dobešová. Takový postup by podle policie musel projít schvalovacím procesem, aby se aktivita nedostala do rozporu se zákonem.

U nových nákupních center nebo v místech, kde probíhají opravy, se přitom policisté snaží, aby stálé zátarasy vadily lidem co nejméně. „Komunikujeme s úřady, opatření vychází z domluvy. Někdy navrhujeme i vylepšení, která ale naráží na jejich finanční možnosti. Snažíme se, aby ochrana co nejlépe splynula s okolím,“ řekl Šváb. Přiznal ale, že vše záleží i na ochotě protistrany.

Opatření v centru Brna potrvají až do konce vánočních trhů. Na silvestra přitom bude náměstí Svobody úplně uzavřeno, vjezdy budou blokovat cisterny. „Jsou to ale pouze preventivní opatření,“ zakončil Šváb.

Reklama

Doporučované