Hlavní obsah

Bez automatů? To raději vůbec. Chomutov po dvou týdnech opět zakázal hazard

Foto: Unsplash

Chomutov schválil návrat hazardu, po dvou týdnech se ale vrátil k nulové toleranci.

Reklama

Plánované kasino mělo městu vynášet 30 milionů ročně. Jak ale přiznal primátor, výpočet zisku do městské kasy plaval na vodě.

Článek

Chomutov po necelých dvou týdnech opět zakázal hazard. Na listopadovém zastupitelstvu přitom koalice odhlasovala změnu vyhlášky, která měla umožnit stavbu kasina s živou hrou a výherními automaty. Hned na příštím setkání ale zastupitelé otočili a jednomyslně schválili návrat k nulové toleranci.

O plánovaném návratu hazardu si přečtěte zde:

V Chomutově vládne koalice ANO, KSČM a Nový sever, která před 13 dny protlačila změnu vyhlášky o hazardu. Radní tehdy argumentovali tím, že město získá na daních odhadem 30 milionů ročně.

Jaké problémy se s hazardem pojí, si přitom město připomíná stále. V těsném sousedství chomutovského sídliště Písečná totiž stojí velká herna. Spadá sice do katastrálního území vesničky Otvice s pouhými 679 obyvateli, ale Chomutov se tak musí s problémy spojenými s provozem herny potýkat - zatímco zisk jde sousední vesnici.

Než bez automatů, to radši vůbec

Radní v čele s primátorem Markem Hrabáčem (ANO) před dvěma týdny během dlouhého listopadového jednání opakovali, že stojí o návrat hazardu do Chomutova v podobě kasina na úrovni, nikoliv klasické herny.

Opoziční hnutí PRO Chomutov nyní dokázalo tuto argumentaci koaličních stran využít. Opoziční zastupitel Marian Bystroň (PRO Chomutov) v pondělí 7. prosince navrhl další úpravu vyhlášky tak, aby v pomyslném kasinu zakázala takzvané technické hry, tedy hrací automaty. Primátor Hrabáč na to překvapivě reagoval protinávrhem zakázat raději hazard úplně. Pro bylo všech 33 přítomných zastupitelů.

„Myslím, že za to vděčíme soustavnému tlaku veřejnosti, a to i z nejbližšího okolí lidí, kteří v listopadu povolení hazardu schválili,“ řekl redakci Seznam Zpráv lídr hnutí PRO Chomutov Daniel Černý.

Kritika byla viditelná především na sociálních sítích, zazněly i výzvy k vypsání referenda. Hnutí PRO Chomutov mělo právě zákaz hazardu, a to i s možností referenda, jako jeden z hlavních bodů programu ve volbách 2014. Po vítězství v opakovaných volbách hnutí v roce 2015 hned na prvním zasedání zastupitelstva prosadilo nulovou toleranci hazardu. V komunálních volbách 2018 ale zvítězilo ANO, zatímco PRO Chomutov skončilo ze druhého místa v opozici spolu s ČSSD, SPD a ODS.

Primátor Marek Hrabáč nicméně odmítá, že by za změnou názoru stál tlak veřejnosti.

„Možná jsme trochu přecenili příjem z kasin, tam by z toho skutečně náš očekávaný příjem, pravděpodobně, ale nevím to s jistotou, nebyl na takové úrovni, na které jsme očekávali,“ řekl Hrabáč ČTK. Město by podle něj mělo získat 60 milionů jako vládní kompenzaci od státu.

Opětovný zákaz hazardu pochválil senátor za Chomutovsko Přemysl Rabas (SEN 21), který už na podzim plán na zbudování kasina kritizoval.

„Těší mě rozhodnutí pana primátora a všech zastupitelů a zastupitelek, že se rozhodli nekazit pověst města a jednomyslně podpořili návrat k normálu. Jak je vidět, má cenu starat se o to, co a jak politici dělají,“ uvedl v tiskové zprávě Rabas.

Reklama

Doporučované