Hlavní obsah

Bez Babiše to nemá cenu. Faltýnek končí v představenstvu Agrofertu

„Když pan Babiš nebude akcionářem Agrofertu, tak já bych se měl prostě spolu s ním naplno věnovat politice," říká Faltýnek.

 

Reklama

Babišova dvojka v politice, Jaroslav Faltýnek, přijde o 200 tisíc měsíčně. Nevadí, říká, vydělal jsem si.

Článek

Do dvou týdnů Andrej Babiš definitivně převede svůj majetek do svěřenského fondu, aby vyhověl nově zpřísněnému zákonu o střetu zájmů. Správcem fondu, kam šéf hnutí ANO zaparkuje své impérium Agrofert i investiční fond Hartenberg Capital, zřejmě bude Babišův dvorní právník Alexej Bílek.

Spolu s Babišem se z firmy také stahuje dvojka hnutí ANO, Jaroslav Faltýnek. „Bylo to pro mě těžké rozhodnutí, protože jsem té firmě vlastně věnoval posledních 18 let, vždy jsem dal přednost práci pro Andreje Babiše a Agrofert. A když dneska pan Babiš vlastně přestává být akcionářem, tak z mého pohledu je to logický krok, že vlastně následuji pana Babiše naplno. Na sto procent do politiky," říká v rozhovoru pro Seznam Faltýnek.

Peníze mi chybět nebudou

Už na konci prosince rezignoval na post člena představenstva Agrofertu, kde měl na starosti vnější vztahy a měl příjem 200 tisíc korun měsíčně. „Peníze mi chybět nebudou, podařilo se mi vydělat poměrně dost peněz za celý dosavadní život," říká.

Překvapivé je, že Faltýnek odchází z Agrofertu až nyní a že podnik neopustil hned na podzim 2013, kdy byl zvolen poslancem. Coby Babišova dvojka v politice zároveň zastával několik funkcí - byl první místopředseda hnutí, šéf poslanecké frakce ANO a předseda zemědělského výboru v Poslanecké sněmovně.

„Já si myslím, že za ty tři roky vlastně nikdy nedošlo k nějakému narušení nebo porušení zákona o střetu zájmů, ať už v té zákonné podobě, nebo i v té podobě neformální," říká Faltýnek.

Všechny funkce stíhám

Pro Babiše je nepostradatelný. Jako první místopředseda ANO vlastně řídí celé hnutí; obvykle vede schůze stranického vedení, zatímco Andrej Babiš je zaměstnán vyťukáváním esemesek. V Parlamentu Faltýnek jako šéf poslaneckého klubu ANO udržuje jednotu sedmačtyřicetičlenné frakce. A coby předseda sněmovního zemědělského výboru ještě hlídá v samotném zrodu agrární legislativu.

„Já jsem byl zvyklý vlastně celý život pracovat téměř dvacet hodin denně," odpovídá na otázku, jak to vůbec všechno stíhá.

Před vstupem do politiky měl Jaroslav Faltýnek v představenstvu Agrofertu na starost důležitou zemědělsko-potravinářskou část, kdy skupoval nejrůznější podniky do skupiny - například olomouckou mlékarnu Olma.

Reklama

Související témata:

Doporučované