Hlavní obsah

Bez domova, bez příjmu. Tisíce zahraničních pracovníků přišly o práci

Svět bez obalu: Moskevská charita Dům dobroty se snaží zdejším zahraničním dělníkům, které opatření proti pandemii tvrdě zasáhlo, pomoc. Potřebným rozdává potravinové balíčky.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Epidemie a související omezení měly silný dopad na ruské hospodářství. Opatření zasáhla především zahraniční pracovníky, kteří jsou nyní jak bez práce, tak se zároveň z důvodu uzavření hranic nemohou vrátit do své země.

Článek

V Moskvě se tak kvůli koronavirovým opatřením dostala většina migrantů do obtížné životní situace. Moskevská charita Dům dobroty se snaží zahraničním dělníkům, které opatření proti pandemii tvrdě zasáhlo, pomoc.

„Rozdáváme asi 200 potravinových balíčků rodinám v nouzi a dělníkům, kteří teď ztratili práci a nemohou se ani vrátit do svých zemí. Mají hlad. Když jsme zprovoznili pohotovostní linky, byli jsme zcela zahlceni hovory - byly jich tisíce“, říká jedna z dobrovolnic moskevské charity.

Stovky tisíc zahraničních dělníků teď uvízly v Rusku. Většina z nich pochází ze Střední Asie a z Kavkazu. Většina továren nebo staveb je totiž uzavřena. Vzhledem k uzavření hranic a zrušení leteckého spojení s okolními státy jsou tito lidé o to víc teď odkázáni na pomoc ruských charit.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované