Hlavní obsah

Bez frází plus: Co víc mám ještě dokázat? Jordán o životě na hraně NHL

Hostem nového dílu pořadu Bez frází plus byl hokejový obránce Michal Jordán.Video: Bez frází, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejistota, pochyby a někdy i šikana nadřízených. Český hokejista Michal Jordán moc dobře ví, co všechno obnáší, když se za žádnou cenu nechcete vzdát svých snů. Nyní je hostem nového dílu pořadu Bez frází plus.

Článek

Když v listopadu roku 2019 kanadský hokejista Akim Aliu vystoupil veřejně proti rasistickému chování trenéra Billa Peterse, zajímala se přední zámořská média také o obránce Michala Jordána. Český reprezentant své zážitky s dlouholetým trenérem NHL zveřejnil už před lety ve svém příběhu v rámci projektu Bez frází, pak na Twitteru odtajnil i historku o kopnutí do zad během jednoho ze zápasů.

Tou dobou už byl Michal Jordán hráčem Amuru Chabarovsk. V ruské KHL, na dalekém východě, našel skutečnou lásku k hokeji. Třebaže jeho sny o sportovní kariéře zůstaly v Severní Americe. Nyní je Michal Jordán hostem nového dílu pořadu Bez frází plus.

„Když jsem odcházel do Ameriky, měl jsem sen hrát NHL. Kdybych byl starší a věděl, že to nemá cenu, koukal bych se na to jinak. Ale já jsem byl draftovaný, dostal se na farmu a měl tam v týmu dobrou roli. Věřil jsem dlouhé roky, že jsem na správné cestě. Nejtěžší na tom všem ale bylo, když jsem hrál dobře na farmě, ale oni nahoru do NHL povolali hráče, kteří třeba neměli tolik bodů,“ líčí Jordán.

„Pamatuji si, že jsme odehráli v Columbusu přípravný zápas, já dal gól a nahrávku a stejně mě poslali dolů. Bylo mi tehdy čtyřiadvacet a najednou jsem nevěděl, co víc jim mám ještě dokázat. Řekl jsem jim tenkrát, že jdu do Ruska a že se podle toho zařídím. Oni mě povolali na pár zápasů do NHL, asi mě nechtěli ztratit,“ říká.

„Nikdy jsem ale nebouchl. Emoce držím v sobě. Nejsem ten, co by uměl bouchnout do stolu a něco rozbít,“ dodává hráč, který v NHL nakonec odehrál 79 zápasů. Českou republiku reprezentoval na olympiádě, Světovém poháru i čtyřech mistrovství světa.

„Od chvíle, co se mi to stalo s trenérem (Billem Petersem), pracuji s mentálním trenérem. Jsem rád, že jsem se s někým takovým setkal a pomohl mi, jak z toho ven. Učil jsem se, jak s trenérem mluvit, abych nemlátil hokejkou, ale uměl mu dát najevo, že nejsem spokojený a chci hrát. A když už zápas hraju, abych předvedl dobrý výkon a zůstal pozitivní. Když jsem dřív udělal chybu, dokázala mě rozhodit na celou třetinu. Dneska už zvládnu tohle hodit za hlavu a hrát dál. V tom jsem udělal obrovský pokrok.“

Celý rozhovor s hokejovým reprezentantem Michalem Jordánem, který popisuje i rozdíly mezi nablýskaným světem NHL a nejlepší hokejovou ligou v Evropě, si můžete pustit v úvodním videu tohoto článku. Pořad Bez frází plus vychází na Seznam Zprávách v premiéře každé pondělí ve 12:00.

Michal Jordán: Nahoru a dolů

Marián Hossa kousek za modrou natáhl ke střele a vyšvihnul šlupku na lapačku, s níž náš brankář neměl nárok cokoliv dělat. Neskutečný vikýř. Jsem ke svým výkonům hodně sebekritický, ale proti tomuhle jsem fakt nic nezmohl, protože jsem proti chicagskému přečíslení naskočil jako střídající, jen jsem se snažil udržet rychlost s protihráči.

Tenhle gól byl na 1:5 z našeho pohledu, nakonec jsme s Blackhawks prohráli 2:5.

Druhý den si mě zavolal trenér.

„Máš krátké hokejky.“

„Cože? Vždyť s touhle délkou hraju celý život, jsem na ni zvyklý.“

„Ne, máš to krátké. Kdybys je měl delší, Hossa včera nedal gól.“

„Aha. Tak co mám podle tebe dělat?“

„Prodloužíš si hůl o dva a půl centimetru teď a o dalších dva a půl v létě. A jestli to nebudeš mít do zítřka, posílám tě na farmu.“

Tak jsem nastavoval.

Jsou hráči, kteří na své hokejce poznají bez přehánění každý půlcentimetr. A já měl najednou ze dne na den hrát s holí o dva a půl centimetru delší. Je to úplně jiný pocit, jako by ta hokejka nebyla vaše. Na tréninku jsem s novou holí nedal přesně první tři nahrávky a kouč za mnou přijel, co je za problém. Že jestli ani neumím přihrát, tak asi nemůžu hrát NHL.

Nic jsem na to neřekl.

Toto je úryvek z příběhu Bez frází hokejového reprezentanta Michala Jordána. Celý příběh si můžete přečíst na tomto odkazu.

Reklama

Související témata:
Michal Jordán

Doporučované