Hlavní obsah

Bez Huawei by dnes Češi nejspíš nemohli telefonovat. Zranitelnější než samotné mobily jsou ale sítě

Bez Huawei by se v Česku nedalo telefonovat. Stojí na něm tuzemské sítě.Video: Aleš Černý, Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

První úřady se začaly po varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) zbavovat telefonů Huawei. Důležitější a potenciálně rizikovější je ale použití technologií čínských firem v telekomunikačních sítích.

Článek

Premiér Andrej Babiš nařídil na základě varování NÚKIB úřadu vlády zbavit se mobilů Huawei. Stejně reagovalo i Ministerstvo průmyslu a podobné kroky zvažuje i resort obrany.

„Některá opatření jsem již učinil. Na tento problém jsem upozorňoval již při svém nástupu do funkce. Celou situaci jsem nechal prověřit a zmapovat. Na základě výsledků tohoto šetření a informace od NÚKIB učiníme takové kroky, aby tyto telefony nebyly pro zaměstnance Ministerstva obrany ani armády bezpečnostním ohrožením,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar.

Využívání produktů a služeb ZTE a Huawei je totiž podle NÚKIB rizikové kvůli návaznosti těchto firem na čínské zpravodajské a špionážní služby. Zástupci firmy Huawei varování úřadu ohledně bezpečnostních rizik v Česku odmítli s tím, že jsou neopodstatněná, a po úřadu chtějí důkazy.

Jak Úřad vlády, tak Ministerstvo obrany ale používají hlavně mobily od firmy Huawei. Navíc v případě Ministerstva obrany je ani nemá nejvyšší management a resort tvrdí, že se bez nich obejde.

Z posledních přibližně sedmi let lze najít přes server HlídačStátu.cz 738 smluv a 148 veřejných zakázek, které se firmy Huawei nějak týkají. V mnoha případech jde o marginálie jako několik služebních telefonů nebo modem od externí firmy. Například Česká pošta ale v roce 2012 ve veřejné zakázce poptávala síťové komponenty za půl miliardy.

Poslední zmíněný příklad už má blíže k tomu, o co v globálním tažení proti Huawei jde. Bezpečnostní varování včetně toho od Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost totiž míří hlavně na infrastrukturu, která zajišťuje provoz telekomunikačních sítí. U všech tří tuzemských operátorů jsou technologie společnosti Huawei tak frekventované, až jsou nepostradatelné.

Kdyby se teoreticky vyřadily z provozu, Čechům by mobilní telefony byly k ničemu.

„Technologie Huawei a ZTE jsou instalovány v koncových bodech základnových stanic. Jsou to ústředny a servery, které síť obsluhují, vytvářejí páteřní síť a zároveň řídí síť mobilní,“ popisuje penetraci čínských technologií do tuzemských mobilních sítí odborník na telekomunikace Patrick Zandl.

„Obava tak spočívá v tom, že v momentě, kdyby si někdo z takto klíčových dodavatelů vzpomněl, tak by mohl z provozu vyřadit mobilní a datovou síť,“ říká Zandl, ale zároveň hned dodává, že se zatím nepotvrdilo, zda jsou toho čínské firmy schopny a ony samy to popírají.

Huawei obecně v sítích třetí generace spíše kopíroval západní konkurenty. V současných 4G sítích už patří mezi lídry a v nastupující technologii 5G je považován za hegemona.

Jak informoval server Lupa.cz, na letošní byznysové konferenci v Šanghaji podepsal ředitel pro veřejné vztahy PPF Vladimír Mlynář takzvané memorandum o porozumění, kde PPF přislíbila, že společně s firmou Huawei bude zkoumat možnosti využívání a nasazení mobilních 5G sítí. Ve spolupráci se společností Huawei také loni spustil český Vodafone síť pro takzvaný internet věcí.

Nyní by ale podle varování NÚKIB měli i operátoři zanalyzovat a znovu zvážit bezpečnostní rizika, která spolupráce se dvěma čínskými firmami přináší. „V první polovině ledna vydáme metodiku, ve které budeme navigovat povinné subjekty, jak mají dál postupovat,“ uvedl mluvčí NÚKIB Radek Holý.

Čeští operátoři zatím nechtěli být příliš konkrétní ke krokům souvisejícím s varováním.

„Veškeré technologie, které naše společnost používá, procházejí před nasazením do reálného provozu dlouhodobým testováním z pohledu funkčnosti, výkonnosti i bezpečnosti,“ říká mluvčí O2 Lucie Jungmannová s tím, že operátor patřící skupině PPF není závislý na technologiích jednoho výrobce.

„S ohledem na diverzifikaci rizika spolupracujeme s více dodavateli. Vedle společnosti Huawei jsou to další renomované firmy jako Nokia, CISCO či VMware. Doposud jsme nezaznamenali ani my, ani naši partneři nebo zákazníci žádná bezpečnostní pochybení. Celou situaci samozřejmě sledujeme, probíhají interní analýzy,“ dodala Jungmannová.

I zástupci T-Mobile mluví zatím spíše obecně. „T-Mobile jako součást skupiny Deutsche Telekom bere celosvětovou diskuzi o bezpečnosti síťových prvků od čínských dodavatelů i zprávu NÚKIB velice vážně. Už teď skupina i jednotliví operátoři – včetně českého a slovenského – využívají při budování sítí strategii více dodavatelů z různých zemí. V tuto chvíli skupina Deutsche Telekom přehodnocuje svou strategii v oblasti nákupu technologií,“ uvedla česká mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Reklama

Doporučované