Hlavní obsah

Bez jaderných zbraní, ale v ochranných oblecích. KLDR oslavila narozeniny

Video z výroční přehlídky KLDR.Video: AP

 

Reklama

KLDR oslavila 73. narozeniny noční přehlídkou vojáků a pracovníků pochodujících v oranžových ochranných skafandrech. Všemu bez jakéhokoli proslovu přihlížel vůdce národa Kim Čong-un, informovala ve čtvrtek státní média.

Článek

Korejská ústřední tisková agentura uvedla, že nad půlnočním průvodem na náměstí Kim Ir-sena proletěla formace stíhaček. Nechyběla přehlídka zbraní, raketometů a vozidel s protitankovými střelami. Zatímco se minulý rok Kim při vojenské přehlídce před úsvitem chlubil jadernými schopnostmi země a předváděl dosud neviděné mezikontinentální balistické střely, letošní oslavy se obešly bez jaderných zbraní i Kimova proslovu.

Deník Rodong Sinmun zveřejnil fotografii Kima v krémovém obleku, jak mává z balkonu směrem ke shromážděným jednotkám a divákům. Velká státní výročí slaví KLDR pravidelně přehlídkami tisíců pochodujících vojáků a představením své nejmodernější vojenské techniky.

Státní televize záběry z průvodu jako obvykle nevysílila živě. Nahrané vysílání bývá pouštěno ve státní televizi s několikahodinovým zpožděním. Oficiální zprávu o konání vojenské přehlídky Severní Korea vypustila až poté, co ji odhalili Jihokorejci.

Dle oficiálních zpráv se přehlídky zúčastnilo nezvykle i 5,7 milionů příslušníků dělnicko-rolnických rudých gard.

Yang Moo-jin, profesor Univerzity severokorejských studií v Soulu, pro The Guardian uvedl, že nepřítomnost strategických zbraní a zaměření na sílu veřejné bezpečnosti ukazuje, že se Kim soustředí na domácí problémy, jako je covid-19 a kolabující ekonomika. „Průvod se zdá být striktně koncipován jako domácí festival zaměřený na podporu národní jednoty a solidarity režimu,“ řekl Yang. „Nebyly tam žádné jaderné zbraně a Kim nepředal žádnou zprávu, což by mohlo znamenat, že událost měla zůstat nenápadná a ponechá manévrovací prostor pro budoucí rozhovory se Spojenými státy a Jižní Koreou.“

Uprostřed patové diplomatické situace s USA Kim a jeho sestra Kim Jo-čong zdůraznili, že Severní Korea posílí svůj jaderný arsenál a požadují, aby Washington upustil od své „nepřátelské“ politiky. Odborníci tvrdí, že Kim Čong-un zřejmě čelí nejtěžším chvílím svého téměř desetiletého vůdcovství. Severní Korea drží hranice stále nepropustně uzavřené a potýká se nejen s pandemií, ale také mezinárodními sankcemi.

Reklama

Doporučované