Hlavní obsah

Bez očkování do obchodu nesmíte. Tady s odpůrci vakcinace ztratili trpělivost

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Saúdská Arábie utahuje šrouby pro své neočkované občany. Od začátku srpna jim zamezí přístup na určitá veřejná místa. Povinné očkování pro část společnosti a restriktivní přístup k neočkovaným uplatňují i další státy.

Článek

Autoritářský stát v úterý oznámil, že pro neočkované obyvatele vejde v platnost od 1. srpna zákaz vstupu do obchodů, obchodních center, restaurací nebo na trh, informuje server Alarabiya News. „V probíhajících snahách ministerstva chránit veřejné zdraví je nutné naočkovat pracovníky a návštěvníky veřejných budov, kteří do nich chodí nebo v nich pracují,“ uvedlo ministerstvo na Twitteru.

Potvrzení o vakcinaci bude požadováno pro vstup do restaurací, kaváren, holičství, salonu krásy a na svatby. Od 9. srpna bude bez obou dávek očkování také nemožné vycestovat ze země, informovalo už dříve tento týden ministerstvo vnitra v Rijádu.

Saúdskoarabské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že k rozhodnutí dospělo v návaznosti „na šíření nových mutací, nízkou účinnost jedné dávky a vědecké poznatky o vyšší efektivitě dvou dávek proti variantám koronaviru“, cituje jeho vyjádření tisková agentura SPA.

Více motivovat své dosud skeptické občany chce také Francie. Dnes začala v zemi platit povinnost prokázat se zdravotnickým pasem při návštěvě kin, muzeí, sportovišť a míst, kde je více než 50 lidí pohromadě, informovala agentura AFP. Tamní vláda bude také jednat o dalším možném prodloužení stejných pravidel pro vstup do kaváren, restaurací a obchodních center.

Stalo se tak den poté, co francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran oznámil 18 tisíc nových případů za uplynulých 24 hodin. Dodal, že počet případů oproti předchozímu týdnu stoupl o 150 procent, především kvůli nakažlivější mutaci delta. „Nikdy jsme nic takového neviděli,“ reagoval před francouzským parlamentem.

Prezident Emmanuel Macron již před několika dny oznámil nutnost používání zdravotnických pasů ve „volnočasových a kulturních místech“. Představil také plán povinného očkování pro všechny zdravotnické pracovníky do začátku září, přičemž ti, co povinnosti nesplní, mohou čelit sankcím. Ne všichni ale s jeho rozhodnutím souhlasí. Tento týden například při protestech proti rozhodnutí vlády došlo ve Francii k poničení dvou vakcinačních center, informuje britská BBC.

Nesouhlas s povinností se očkovat vyjádřilo také před týdnem přes pět tisíc Řeků v centru Atén. Protestující na manifestaci vyjádřili odpor proti rozhodnutí tamní vlády v čele s premiérem Kyriakosem Mitsotakisem o povinné vakcinaci všech zaměstnanců zdravotnictví a pečovatelských domů, informovala agentura Reuters.

K represivnímu způsobu motivace lidí k očkování se uchýlil již dříve také emirát Abú Dhabí. Ten na konci června vyhlásil, že neočkovaní lidé budou mít zákaz vstupu na většinu míst ve veřejném prostoru, pokud se nenechají očkovat. V platnost vejde vyhláška 20. srpna. Více jsme se tématu věnovali v článku zde.

Reklama

Doporučované