Hlavní obsah

Bez podpory americké armády by nevydrželi ani dva týdny, prohlašuje Trump o Saúdech

Trump se ostře opírá do Saúdské Arábie. Vadí mu rostoucí ceny ropy.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Miluji saúdského krále, ale řekl jsem mu, že bez vojenské podpory USA by možná nevydržel u moci ani dva týdny. Takto nediplomaticky se podle agentury Reuters v úterý vyjádřil americký prezident Donald Trump na srazu svých stoupenců v Southavenu ve státě Mississippi.

Článek

„Chráníme Saúdskou Arábii. Řekli byste, že jsou bohatí?“ řekl Trump davu svých stoupenců. „Miluji krále, krále Salmána. Řekl jsem mu ale: Králi, chráníme vás, možná byste tu bez nás za dva týdny nebyl. Musíte platit za armádu, musíte platit,“ pokračoval americký prezident bez bližších podrobností o tom, kdy údajný rozhovor s králem Saúdské Arábie vedl.

Saúdská Arábie je navzdory tvrdým slovům amerického prezidenta spojencem USA a je vnímána jako protiváha k íránským ambicím na Blízkém východě, připomíná agentura Reuters. Dokazuje to i skutečnost, že první destinací Trumpovy první mezinárodní cesty v úřadu prezidenta byl Rijád.

V sobotu Trump zavolal saúdskému králi a hovořil s ním o zajištění zásob ropy potřebných k stabilitě světového trhu s ropou a globálnímu ekonomickému růstu, uvedla saúdská státní agentura SPA.

Saúdská Arábie je největším světovým vývozcem ropy a de facto lídrem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Trump minulý týden během svého vystoupení na Valném shromáždění OSN v New Yorku obvinil ropný kartel, že „oškubává“ zbytek světa a vyzval ho, aby přestal zvyšovat ceny ropy.

„Bráníme mnoho z těchto států za nic, pak nás využívají a zvyšují cenu ropy. To není dobré. Chceme, aby (další státy) přestaly zvyšovat cenu ropy, chceme, aby ji začaly snižovat,“ uvedl tehdy Trump.

Trumpova úterní poznámka na adresu Saúdské Arábie není první svého druhu. Šéf Bílého domu v minulosti podobně vyzval další spojence USA, jako například Japonsko, Jižní Koreu a Německo, aby se více finančně podíleli na své bezpečnosti.

Reklama

Doporučované