Hlavní obsah

Bez pořádných zkušeností na Everest nelezte, upozorňuje horský vůdce

Dvě minuty z Výzvy s Josefem Šimůnkem: Jak se připravit na Mount Everest.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Pokud půjdete na Everest bez zkušeností, připravte se především na strach,“ říká ve Výzvě šéf České asociace horských vůdců Josef Šimůnek. Na přípravu podle něj neexistují tabulky, ale čím víc životních zkušeností máte, tím lépe se dokážete postavit problému.

Článek

Média v minulých dnech zahltily zprávy o přeplněném Mount Everestu. Několik lezců výpravu zaplatilo dokonce životem. Podle odborníků za tragédií stojí jejich nezkušenost i tamní úřady, které neregulují počet povolení.

Celý pořad Výzva s Josefem Šimůnkem:

Každý chce dnes selfie. Horský vůdce Josef Šimůnek o smrtící sezoně na Everestu.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

„Horolezce tam čeká průstup ledopádem Khumbu, to je samo o sobě bludiště obrovských seraků (bloků ledu), kdy překonáváte převýšení 600 výškových metrů. Padá tam led, jsou tam trhliny hluboké několik desítek metrů, jsou široké třeba sedm osm metrů. To musíte být schopní přelézt. Asi těžko budete v ruce držet karabinu, mačky nebo mít na sobě poprvé sedák, to prostě nejde. Takže za sebou musíte mít nějaké zkušenosti,” popisuje Šimůnek jednu z nejtěžších částí výstupu na Everest.

Na kolik vyjde výstup na nejvyšší horu světa? Jak by se měly expedice na Everest regulovat? A jak se k sobě horolezci chovají navzájem?

Podívejte se na celou Výzvu s předsedou České asociace horských vůdců Josefem Šimůnkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované