Hlavní obsah

Bez prémií a benefitů. Firmy zkouší „odírat“ pracující důchodce

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Neviditelná bariéra v práci. Senioři pobírající důchod nemusí v zaměstnání dosáhnout na benefity, které jsou pro mladší samozřejmé.

Reklama

Objevují se případy, kdy se zaměstnavatelé snaží odepírat finanční odměny a další výhody svým pracovníkům v důchodovém věku. Úřady to zachytily i v kolektivních smlouvách.

Článek

Pracující senior může v zaměstnání narazit na nemilé překvapení. Zatímco jeho mladší kolegové mají plat vylepšený finančními odměnami a dalšími benefity, pro něj samotného neplatí. Důvodem je prostý fakt, že už pobírá důchod.

Podle znalců trhu práce se tyto diskriminační praktiky začaly objevovat i otevřeně napsané v kolektivních smlouvách.

Hned několik takovýchto případů nerovného zacházení řešila například Kancelář Veřejného ochránce práv, tedy ombudsmana. „Z pohledu podnětů, které dostáváme, jde o aktuální jev,“ popisuje Iva Hrazdílková, mluvčí ombudsmana.

Zmiňuje, že se firmy často domnívají, že si mohou určovat interní pravidla odměňování zcela podle svých představ. „Neuvědomují si, že pokud k rozdílnému zacházení se zaměstnanci vyššího věku neexistuje věcný důvod spočívající v povaze vykonávané práce, jde o přímou diskriminaci,“ tvrdí Hrazdílková.

Jste důchodce? Tak bez odměn

Úřad ombudsmana aktuálně úspěšně vyřešil podle mluvčí případ, kde jeden zaměstnavatel nedával odměny pracujícím důchodcům. Po upozornění inspekce práce tuto podmínku z kolektivní smlouvy vypustil a následně se po komunikaci s kanceláří ombudsmana rozhodl důchodcům odměny doplatit.

Ne vždy ale po upozornění ze strany dozorových orgánů, následuje takováto reakce. Podle informací Seznam Zpráv další podobný případ řeší právě zmíněný inspektorát práce.

Jde o velkého zaměstnavatele z Prahy a opět se znevýhodnění starších lidí propsala až do kolektivní smlouvy. Inspektorát za to vyměřil nezvykle vysokou pokutu v řádech nižších statisíců.

„Zaměstnavatel se proti pokutě odvolal, takže případ stále běží,“ zdůvodnil Richard Kolibáč, mluvčí Státního úřadu inspekce práce, proč nemůže k pokutě a případu sdělit další podrobnosti.

Češi se diskriminaci nebrání

Kancelář Veřejného ochránce práv dodává, že každý rok dostává zhruba 50 stížností na diskriminaci z hlediska věku, nejčastěji se tak děje právě na pracovišti. Navíc se dá předpokládat, že jde jen o zlomek ze skutečného počtu případů.

„Stále platí, že se lidé vyššího věku z nejrůznějších důvodů proti diskriminaci nebrání,“ dodává Iva Hrazdílková.

Obecně pak trend, že se zaměstnavatelé snaží na pracujících seniorech různými cestami ušetřit, potvrzuje i Linda Sokačová, odbornice na zaměstnávání lidí ve věku nad padesát let a ředitelka pro udržitelný rozvoj v organizaci Byznys pro společnost.

„Setkáváme se s tím i ve veřejné sféře,“ říká Linda Sokačová. Podle ní jde o praktiky, kdy se zaměstnavatel snaží seniorům snížit úvazek. Tím pádem pak také nemají nárok na firemní benefity.

Data Českého statistického úřadu přitom ukazují, že roste počet lidí ve věku nad 60 let a více, tedy v nejstarší kategorii, kteří pracují. Ve třetím čtvrtletí loňského roku bylo zaměstnáno více než 466 tisíc šedesátníků a starších. O dva roky dříve, tedy ve třetím čtvrtletí 2017, přitom pracovalo o téměř 28 tisíc lidí v této věkové skupině méně. A v roce 2015 bylo zaměstnáno pouze 364 tisíc lidí nad šedesát let.

Reklama

Doporučované