Hlavní obsah

Bez promenády v plavkách bude i Miss Universe. Co se děje se soutěžemi krásy?

Soutěže krásy bez promenády v plavkách. Co si o kontroverzním kroku myslí Česká Miss?Video: Barbora Marková

 

Reklama

Nia Franklinová se před několika dny stala nejkrásnější ženou USA. Je první misskou, která vyhrála bez toho, aby se ukázala v plavkách. Organizátoři se kontroverzním krokem rozhodli podpořit tažení proti sexuálnímu ponižování žen, které v USA prosazuje kampaň MeToo. Teď se ke kontroverznímu kroku přidává i Miss Universe. Zažívají soutěže krásy opravdovou revoluci, nebo jde jen o krok do slepé uličky?

Článek

Snad žádné vyhlášení v historii americké soutěže krásy nevzbudilo tolik rozporuplných reakcí. Vůbec poprvé se finále muselo obejít bez promenády v plavkách. Místo fyzických předností se podle organizátorů hodnotil především talent, šarm a inteligence.

„Na soutěži jsem se bavila jako nikdy ve svém životě. Myslím, že to bylo díky tomu, že ze mě opadl ten stres, abych předvedla dokonalé tělo. Bylo to o tom, co máte v hlavě a ve svém srdci,“ prozradila v rozhovoru pro pořad Good Morning America.

Svět módy se pod tíhou MeToo nemění jen v Americe, ale po celém světě. Bez plavek bude i letošní finále Miss Universe, kde nás bude reprezentovat Lea Šteflíčková: „Myslím si, že je to škoda, protože promenáda v plavkách na takové soutěže patří a dívky by měly ukázat, jak krásné křivky mají.“

Se zrušením nesouhlasí i Česká Miss Earth 2018 Jana Šišková. „Podle mého názoru promenáda v plavkách na soutěže krásy patří. Ale rozhodně nejsem zastánce toho, aby slečny držely nějaké drastické diety.“

Změny jsou důsledkem loňského skandálu, kdy si tehdejší porotci vyměňovali e-maily plné nevybíravých poznámek o vzhledu a inteligenci kandidátek.

Zdaleka ne všichni s vyřazením defilé v plavkách souhlasí. Při oznámení, že promenáda v plavkách nebude, se v sále ozval hlasitý pískot a bukot. Loňská Miss Cara Mundová dokonce novinářům sdělila, že se jí vedení soutěže kvůli jejímu nesouhlasu snažilo umlčet. Promluvit na finále směla jen z předtočeného záznamu.

Celý pořad Slavní sledujte každý všední den od 10:30 a v repríze od 18:45 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:
Jana Šišková

Doporučované