Hlavní obsah
Online

Online: Na Sněžce řádil orkán, olomoucká zoo kvůli vichřici zavřela

Hasiči bojovali s následky silného větru.Video: facebook.com/hzskvk/ HZS KHK/ twitter.com/hasici_olomouc

 

Reklama

aktualizováno •

Silný vítr o víkendu polámal desítky stromů, hasiči také museli vyjíždět k uvolněným střechám i k lešení. Společnost ČEZ vyhlásila kalamitní stav.

Článek

Společnost ČEZ Distribuce vyhlásila ráno kalamitní stav na celém distribučním území, tedy v deseti krajích. V noci bylo bez proudu 350 000 odběrných míst, ráno o 110 000 méně. Po poledni zůstávalo bez proudu 70 000 domácností. Společnost E.ON, která zásobuje elektřinou zejména jih Česka a Moravy, evidovala po poledni 20 000 domácností bez proudu. Ráno jich bylo 75 000. Distributor vyhlásil kalamitní stav v jižních Čechách, na Vysočině a na jižní Moravě.

Výpadek elektřiny v noci na dnešek postihl také poštovnu na Sněžce. Na vrcholu nejvyšší české hory měl vítr sílu orkánu. V nárazech foukal rychlostí až 206,6 kilometru v hodině, řekl ČTK Martin Stráník z Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové. Hranice orkánu je 117,7 kilometru v hodině.

Škody eviduje také státní podnik Lesy České republiky, jemuž podle prvních odhadů vichřice poničila milion metrů krychlových dřeva. Jde asi o jeden milion stromů. Finančně podnik škody zatím nevyčíslil, objem zničeného dřeva představuje zhruba osm procent z očekávaných letošních tržeb.

Kvůli stromům popadaným na koleje i troleje jsou zablokované některé úseky páteřních tras i desítky regionálních tratí. Problémy mají vlaky mezi Prahou a Českými Budějovicemi a dál do Rakouska, mezi Havlíčkovým Brodem a Jihlavou, na trati Rumburk – Dolní Poustevna a dalších místech napříč republikou. Vlaky zřejmě celý den nepojedou ani na jihočeské trati mezi Táborem a Bechyní. Zranění ani větší škody zatím nejsou hlášeny. Aktuální informace o omezeních na železnici najdou cestující na webu Českých drah. I po obnovení provozu lze čekat zpoždění vlaků.

  • 59 tisíc domácností je stále bez proudu

    Kalamitní stav kvůli výpadkům proudu nadále platí na většině území Česka. Distribuční společnost ČEZ kolem 15:45 evidovala 49 000 odběrných míst bez elektřiny, v noci to bylo na 350 000. Pokles počtu domácností bez proudu hlásí také E.ON, a to z ranních 75 000 asi na 10 000 k 15:30. ČEZ pracuje ještě na zhruba 180 poruchách vysokého napětí a E.ON asi na 40. „Předpokládáme, že většinu poruch na vedení vysokého napětí se nám podaří během dnešního dne a večera opravit,“ uvedla odpoledne mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

  • Bez proudu zůstávají po vichřici ještě tisíce zákazníků

    Přes 6 000 odběratelů společnosti ČEZ nadále zůstává bez proudu po vichřici, která v neděli a v noci na pondělí zasáhla většinu Česka. Kvůli velkému množství poruch na vedení trvá v osmi okresech na severu Česka kalamitní stav, informovala dnes ráno mluvčí společnosti ČEZ Distribuce Soňa Holingerová. Stovku zákazníků bez elektřiny hlásí distribuční společnost E.ON, která už odvolala kalamitní stav ve všech třech krajích, ve kterých působí.

    Ráno řešily poruchové čety společnosti ČEZ čtyři desítky poruch na vedení vysokého napětí. „Zároveň pracujeme na opravách na hladině nízkého napětí,“ doplnila Holingerová.

    Kvůli následkům vichřice vyhlásil ČEZ v noci z neděle na pondělí kalamitní stav v deseti krajích. V pondělí večer se ale situaci podařilo zlepšit natolik, že v převážné většině krajů byl kalamitní stav zrušen. V platnosti zůstává pouze v osmi okresech, a to na Děčínsku, Českolipsku, Trutnovsku, Rychnovsku, Olomoucku, Šumpersku, Bruntálsku a Opavsku.

    Distribuční společnost E.ON měla dnes ráno bez proudu pouze 100 odběratelů. Firma už v pondělí večer odvolala kalamitní stav na jižní Moravě a na Vysočině. „Vzhledem k aktuální situaci a předpovědi počasí ho nyní odvoláváme také v jižních Čechách,“ oznámila mluvčí firmy Martina Slavíková.

    Česko v neděli a v noci na dnešek zasáhl velmi silný vítr, který lámal stromy, trhal střechy a komplikoval dopravu. V pondělí ráno bylo v celém Česku bez proudu kolem 315 000 odběratelů.

  • ČEZ zrušil kalamitní stav na většině území, někde stále platí

    Energetická společnost ČEZ k 22:00 zrušila kalamitní stav na většině svého distribučního území. Dál platí v osmi okresech na severu Česka. Bez proudu zůstává přes 12 000 odběrných míst. ČTK to oznámila mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

    Kalamitní stav dál platí na Děčínsku, Českolipsku, Trutnovsku, Rychnovsku, Olomoucku, Šumpersku, Bruntálsku a Opavsku. ČEZ Distribuce k 22:00 eviduje ještě zhruba 60 poruch na vedení vysokého napětí. „Jsme i nadále v terénu a pracujeme na obnovení dodávek elektřiny do postižených lokalit. Většinu poruch na vedení vysokého napětí opravíme ještě během večera a noci, na mnoha místech již pokračuje obnova dodávek na hladině nízkého napětí,“ uvedla mluvčí.

    Kalamitní stav ve všech deseti krajích, které spadají do distribuční oblasti ČEZ, firma vyhlásila v noci na dnešek. V té době bylo bez elektřiny 350 000 odběratelů.

  • Hasiči evakuovali 36 dětí, střecha ubytovny zůstala na stromě

    Vichřice připravila v noci na dnešek o střechu Domov mládeže Střední průmyslové školy v Havlíčkově ulici v České Lípě. Hasiči museli v noci evakuovat 36 dětí, které převezli do náhradního ubytování v nedalekých Zákupech. Oprava střechy přijde podle odhadů krajského úřadu na více než deset milionů korun. „Naštěstí se nikomu nic nestalo. Teď řešíme, jak ty zbytky střechy dostat dolů, protože část zůstala na stromě," řekla vedoucí krajského odboru školství Jiřina Princová.

  • Hasičům z moravské Zastávky spadl během zásahu strom na auto

  • Vichřice poškodila výběhy v olomoucké zoo, zahrada je zavřená

  • Pojišťovny sčítají poškozená auta, domy i trampolíny

    Nejčastěji lidé hlásí zdevastované střešní krytiny a spadlé stromy na domy, auta a kůlny.Video: Seznam Zprávy

    Provoz Klientského centra Allianz se během pondělního dopoledne zvýšil o více než 600 procent. Zatímco v bezvětří operátoři kvůli poškozenému majetku zaregistrují zhruba 32 škod, po nočním orkánu jich ve stejnou dobu evidovali 244. V návaznosti na nedělní vichřici kontaktovalo Allianz pojišťovnu jenom za pondělní dopoledne přes 500 klientů, kteří oznámili škodu za několik desítek milionů korun, uvedl tiskový mluvčí společnosti Václav Bálek. Nejčastěji šlo o zdevastované střešní krytiny, spadlé stromy na domy, auta a kůlny, popadané ploty a rozbité skleníky. Výjimkou není ani poškozené lešení, spadlá omítka ani zahradní nábytek, včetně trampolín.

  • 90 tisíc domácností je stále bez proudu

    Počet míst, kde stále nebyla obnovena dodávka elektřiny po silném nočním větru, klesá, aktuálně je jich asi 90 tisíc. Kalamitní stav kvůli výpadkům proudu ale přes zlepšení stavu nadále platí ve většině Česka. Distribuční společnost ČEZ kolem 12:30 evidovala 70 tisíc odběrných míst bez elektřiny, v noci to bylo na 350 tisíc. Pokles počtu domácností bez proudu hlásí také další distributor E.ON, a to z ranních 75 tisíc asi na 20 tisíc kolem poledne.

  • Vichřice poškodila ve státních lesích asi milion kubíků dřeva

    Vichřice Eberhard poničila z neděle na dnešek v lesích státního podniku Lesy České republiky (LČR) podle prvních předběžných odhadů asi milion metrů krychlových dřeva. Finančně podnik škody zatím nevyčíslil. ČTK to dnes řekla mluvčí LČR Eva Jouklová. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi. Objem zničeného dřeva představuje přibližně osm procent z letos očekávaných celkových těžeb na úrovni 12,5 milionu metrů krychlových. Objem jeden milion metrů krychlových představuje zhruba jeden milion stromů.

  • Popadané stromy komplikují provoz na železnici

    Několik mimořádných výluk přetrvává na hlavní trati z Prahy do Českých Budějovic a z Českých Budějovic do Rakouska, je tam zavedena náhradní autobusová doprava. Stromy spadly i na trať mezi Havlíčkovým Brodem a Jihlavou či mezi Jihlavou a Veselím nad Lužnicí. Neprůjezdný zůstává také úsek mezi Rumburkem a Dolní Poustevnou. Problémy kvůli noční vichřici i dopolednímu vykolejení nákladního vlaku komplikují provoz v Olomouci ve směru na Krnov či Šumperk. Vlaky najely do stromů na trati mezi Nýrskem a stanicí Hamry-Hojsova Stráž, u Vráže u Písku a na dalších místech.

  • V obci Březová-Oleško spadl strom na střechu a střecha na auto

  • NP Šumava uzavřel centrum pro pozorování vlků

    Kvůli vyvráceným stromům uzavřel Národní park Šumava návštěvnické centrum pro pozorování vlků v Srní na Klatovsku a pro pozorování jelenů v Kvildě na Prachaticku. Nařízení platí do odvolání a minimálně se bude týkat dnešního dne. Silný vítr podle prvních odhadů na Šumavě vyvrátil tisíce krychlových metrů stromů.

  • V Hustopečích poškodila utržená střecha dvě auta a vedlejší dům

    V Hustopečích vítr odnesl střechu domu na dvě zaparkovaná auta.Video: Eliška Hypšmanová

    Nejzávažnější nehodu v Jihomoravském kraji způsobil vítr v Hustopečích krátce po půlnoci. Utržená střecha uletěla a poškodila dvě auta a přístřešek vedlejšího domu.

  • Na Olomoucku komplikují dopravu spadlé stromy

    Kvůli spadlým stromům je uzavřen zhruba dvoukilometrový úsek silnice 4498 u obce Mladeč a šestikilometrová část silnice z Nového Malína do Mladoňova na Šumpersku. Vlaky stále nejezdí na části trati z Hrubé Vody do Valšova.

  • V Dobříši vítr odnesl plechovou střechu základní školy

  • Hasiči zasahují v Liberecké ulici v Praze, provoz je omezen

  • V Pardubicích hasiči zajišťují utrženou střechu

  • V zámeckém parku ve Vlašimi vítr porazil vzácné stromy

  • V Moravskoslezském kraji je bez proudu 15 tisíc domácností

    „Problémy související se silným větrem se začaly v Moravskoslezském kraji hromadit v neděli večer. Nyní v kraji evidujeme 15 tisíc odběrných míst bez dodávek elektřiny. Ráno jich bylo téměř 50 tisíc. Řešíme 48 poruch na vedení vysokého napětí a další poruchy na nízkém napětí,“ řekl mluvčí moravskoslezských energetiků Vladislav Sobol.

  • Hasiči v Olomouckém kraji stále bojují s následky vichřice

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy