Hlavní obsah

Vakcína i bez registrace. V malé obci na Moravě naočkovali 90 % nejstarších

Foto: Tomáš Svoboda, Jan Kozel

Na jižní Moravě začalo očkování seniorů mimo domovy důchodců. Rychlejšímu rozjezdu brání nedostatek vakcín.

Reklama

V Těšanech na Brněnsku začal pilotní projekt očkování osmdesátníků mimo domovy pro seniory. „Tohle je cesta, jak vakcínu dostat k většině těchto lidí,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).

Článek

„My jsme chlapi očkovaní satanem, my už přece něco zastanem,“ popěvují si dvaaosmdesátiletí kamarádi Alois Dudek a Karel Liška. Ve výborné náladě odcházejí ze zdravotního střediska v Těšanech na Brněnsku. Obec se 1 300 obyvateli leží dvacet kilometrů jihovýchodně od Brna.

Ve středu brzy ráno tam začal pilotní projekt očkování na covid-19 pro lidi starší 80 let. Více než padesátka místních seniorů dostala první dávku vakcíny. Bez registrace do centrálního systému a bez nutnosti dojíždět do velkých center, přímo u místní praktické lékařky. „Měli jsme obavy, jestli tady nebudeme namačkaní, ale dopadlo to velice dobře. Vyplnili jsme jenom jednoduchý dotazník a píchnutí jsem ani necítil,“ usmívá se Liška.

Komfort si pochvaluje také Alžběta Kolaříková. „Volala mě Janička z úřadu, jestli budu mít zájem se očkovat. Samozřejmě jsem souhlasila. Jsem moc ráda. Dojíždět do Brna je pro nás už takové složitější,“ má jasno.

„Mně je to jedno. Autem dojedu třeba do Pardubic. Jsem si v tom jistější než na svých nohách. Vždyť je mi teprve 28. Ne, vlastně 82,“ vtipkuje Dudek, který si pochvaluje, že celá vakcinace zabrala necelou půlhodinu. Zájemci dorazili ve třech vlnách – v osm, devět a deset hodin ráno.

Starosta Těšan Miroslav Zborovský (KDU-ČSL) se na pohodlném způsobu očkování dohodl s vedením Jihomoravského kraje a Fakultní nemocnicí Brno, která vakcíny pro očkování připravila. Zájemci nemuseli vyplňovat žádné údaje v registračním systému ani se stresovat čekáním na termín. „Když se s nimi bavím, tak měli hrůzu z nějaké registrace a cestování někam do města. Zájem je obrovský, přes devadesát procent,“ těší starostu.

+6

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) počítá, že se projekt ve velkém rozjede po celém regionu. K rychlejšímu rozjezdu ale chybí větší počet vakcín. „Nechceme slibovat něco, co nejsme schopni splnit. Jakmile bude dostatek vakcín, můžeme takto zvládnout tři nebo čtyři obce v kraji za den. Vidím to nejdřív za 14 dní. Ukazuje se, že tohle je správná cesta, jak naočkovat jednoduchým stylem seniory starší 80 let,“ říká hejtman.

Podle něj ve 163 větších obcích kraje žije přes padesát procent lidí této nejrizikovější skupiny. „Samozřejmě tyto obce dávají smysl obsáhnout tímto způsobem, ve velkých městech zase dávají smysl očkovací centra,“ popisuje Grolich.

Do centrálního registračního systému se zatím nepřihlásila ani polovina ze 450 tisíc lidí starších 80 let. Jak se tedy proočkují zbylí senioři, zatím vláda nekonkretizovala.

A kraje se zařizují různě. „Ve společnosti je obrovské očekávání. Od 15. ledna se sice očkuje, ale termíny nejsou a někteří je nedostanou třeba ani za měsíc a půl. Opakovaně se děje, že vláda něco slíbí ústy pana premiéra a my hejtmani to pak musíme ladit a překopávat,“ kritizuje Grolich.

Podle něj není reálné, že se do konce února podaří naočkovat většinu nejrizikovější skupiny, a to i přesto, že jižní Morava v čele s FN Brno patřila ke krajům, které dostaly vakcíny nejvíc. „Teď se to bude po krajích distribuovat rovnoměrněji. Taky všichni víme, že je problém s dodávkami od Pfizeru. Myslím, že konec února reálný není. I když budeme rychlí, stihneme první dávku. Už teď máme logistický problém. Kvůli nedostatku vakcín v podstatě nemůžeme rozběhnout nová očkování, začínají druhé dávky,“ vysvětluje hejtman.

Kolem něj procházejí spokojení senioři, kterým stačilo za vakcínou dojít jen několik stovek metrů. „Mám to za sebou. Vůbec to nebolelo. Děkuju děvčatům z úřadu, že nám to zařídila,“ pochvaluje si Kolaříková.

Reklama

Doporučované