Hlavní obsah

Bez roušky ne! Polské obchody bude hlídat policie, svatby se mají hlásit

Foto: Profimedia.cz

Fotografie z nemocnice polského ministerstva vnitra ve Varšavě.

Reklama

Polsko přitvrdí ve vymáhání opatření proti šíření koronaviru. Nošení roušek v obchodech začne kontrolovat policie, v plánu je kvůli epidemii i registrace svateb a povinné seznamy svatebních hostů.

Článek

„Tento týden budou policisté a hygienici provádět kontroly v obchodech a dohlížet na to, zda personál a klienti nosí roušky. Platí povinnost zakrývání nosu a úst,“ řekl v pondělí ráno polský ministr zdravotnictví Łukasz Szumowski. Ten na konci minulého týdne přerušil kvůli rostoucím číslům nakažených dovolenou.

Polské úřady v pondělí hlásí 575 nově nakažených koronavirem, v neděli jich bylo 548, ale v pátek a v sobotu 657, respektive 658, což jsou vůbec nejvyšší čísla od začátku testování. Podle ministra se ale nedá mluvit o druhé vlně, ale spíše o „vlnění“. V posledních dnech se v Polsku testovalo mezi 22-35 tisíci vzorků denně.

„Počet nakažených je důsledkem uvolnění ve společnosti. Také tu máme ohniska na rodinných oslavách, velká ohniska v dolech a na pracovištích,“ řekl Szumowski v Polském rozhlase. Ministr chce kvůli tomu navrhnout povinnou registraci akcí s větším počtem lidí, například svateb.

„Jde o to, aby se hlásil seznam hostů. Bude se moci kontrolovat, kolik těch hostů je. V této chvíli je přípustných 150 lidí a držíme se toho, že nemůže být 300-400. Držíme se pravidel zdravého rozumu a hygienických opatření,“ prohlásil šéf polského zdravotnictví o svatbách. Právě polské svatební veselky, které jsou co do počtu hostů obvykle mnohem větší než ty české, jsou teď jedněmi z nejčastějších ohnisek nákazy.

Premiér o epidemii otočil

V rétorice přitvrdil i premiér Morawiecki. Ještě na začátku července přitom epidemii prohlásil za skončenou, „Mám radost, že se čím dál tím míň toho viru, té epidemie, bojíme. To je dobrý přístup, protože on je na ústupu. Už se ho nemusíme bát. Je potřeba jít k volbám hromadně 12. července. Všichni, obzvlášť senioři, nebojme se, pojďme k volbám,“ vzkazoval premiér Polákům ještě před druhým kolem prezidentských voleb.

Teď už Morawiecki mluví jinak a nevyloučil, že se vrátí některá z přísnějších opatření včetně dvanáctidenní karantény pro navrátilce ze zahraničí. Kroky by se měly ohlásit nejméně týden před jejich platností.

„Situace je naštěstí jiná než před několika měsíci. Trochu jsme se s koronavirem naučili žít, méně se té epidemie bojíme, to je jedna věc, která je důležitá. Na jednu stranu dobrá, ale vytváří samozřejmě nová rizika. Dnes máme velmi mnoho nových nakažených, což má souvislost s tím, že Poláci přestali v poslední době dodržovat určité předpisy, které platí celou dobu,“ řekl polský premiér ve čtvrtek, kdy přibylo 615 nových případů nákazy.

Karanténu pro lidi přijíždějící z Polska zavedla v neděli Ukrajina. Kyjev totiž zařadil Varšavu na seznam států se zvýšeným rizikem nákazy. Kvůli nákaze jednoho z polských senátorů se zas musela přesunout schůze horní komory parlamentu.

Reklama

Související témata:

Doporučované