Hlavní obsah

Bez testu ani do práce. Na Slovensku platí přísný zákaz vycházení

Kontrola karanténních opatření v Košicích (ilustrační foto).

Reklama

Na Slovensku ve středu začala platit přísnější pravidla zákazu vycházení. Potvrzení o negativním testu na koronavirus potřebují lidé mimo jiné i pro cesty do zaměstnání.

Článek

Nejde jen o cesty do práce. Negativním testem se lidé musí prokázat i při procházce do přírody nebo cestě na poštu, do banky nebo výdejny zboží objednaného online. Bez testu lze vyrazit na nákup potravin a dalšího nevyhnutelného zboží.

Policisté mohou lidi zastavit, potvrzení zkontrolovat nebo ověřit, zda spadají do kategorie s výjimkou. Během kontroly stačí certifikát nebo SMS a e-mail z odběrného místa. Lidem, kteří nesplní ani jedno, hrozí pokuta až 1659 eur, v přepočtu přes 43 tisíc korun.

Otestovalo se 2,6 milionu lidí

Od rána policie prováděla kontroly například na všech vjezdech a výjezdech z Košic. Většina zastavených řidičů podle deníku SME policistům tvrdila, že je na cestě k lékaři, což spadá pod výjimku ze zákazu vycházení. Policisté v Košickém kraji během dopoledne zkontrolovali 379 aut a porušení odhalení odhalili jen v pěti případech.

Omezení pohybu bude trvat do 7. února a vztahuje se i na cizince. Omezením předcházelo plošné testování, kterého se zúčastnilo téměř 2,6 milionu lidí. Podle průběžných výsledků se díky němu odhalilo 30 566 pozitivních lidí, což pro Slovensko znamená celostátní úroveň pozitivity 1,18 procenta.

Polovina okresů si testování zopakuje

Premiér Igor Matovič z hnutí OLaNO chce, aby 36 okresů s nejvyšší pozitivitou prošlo druhým kolem testování. Týkalo by se to zejména okresů na západě země včetně hlavního města. Primátor Bratislavy ale výsledky testování zpochybnil. „Nevíme, jaká data byla použita pro určení pozitivity, protože průběžné výsledky z našich odběrových míst vykazovaly výrazně nižší čísla,“ uvedl Matúš Vallo.

Rozhodnutí vlády o okresech, ve kterých se bude testování opakovat, považuje primátor za politické rozhodnutí. V metropoli se testovalo mimo jiné na odběrných místech zřízených v autobusech a tramvajích MHD. Na 200 pomocníků dorazilo na pomoc s plošnými testy z Polska.

Reklama

Doporučované