Hlavní obsah

Bez testu pokuta až 10 tisíc. Do kontrol zahrádek se ale nikdo nežene

Foto: Seznam zprávy Michal Šula

Zahrádky restaurací se dnes otevřely pro veřejnost.

Reklama

Policie tvrdí, že rozhodně nekontroluje zákazníky na každé druhé zahrádce, jen „do očí bijící“ přestupky. Hygienici zase čekají spíše na podněty od veřejnosti.

Článek

Zahrádky restaurací se v pondělí otevřely návštěvníkům. Ovšem, aby si člověk mohl na zahrádku sednout a neporušoval pravidla, měl by se v případě kontroly prokázat buď negativním testem, certifikátem o očkování a nebo potvrzením, že v posledních 90 dnech prodělal covid-19.

To vše by měla kontrolovat hygiena nebo policie. Pokud zákazník restaurace nesplní tyto podmínky, může mu policie nebo hygiena udělit pokutu.

„Obecně hrozí dotyčnému pokuta na místě do výše 10 tisíc korun. Pokud s tím člověk nesouhlasí, tak je s ním zahájeno správní řízení, kde se k tomu může vyjádřit. Ale zase mu v tom přestupkovém řízení hrozí vyšší pokuta,“ vysvětluje Seznam Zprávám tisková mluvčí krajské hygienické stanice Středočeského kraje Dana Šalamounová.

„Ve správním řízení pak občan může dostat pokutu až 3 miliony podle toho, o jaká šla pochybení,“ potvrdil slova Šalamounové i tiskový mluvčí Policie ČR Ondřej Moravčík. Správní řízení vede hygienická stanice.

Podle mluvčí krajské hygienické stanice Libereckého kraje Zuzany Balašové se ale přestupek bude nejčastěji řešit na místě, tedy blokovou pokutou a její výše bude záležet na situaci. Samotnou pokutu podle ní může udělit sám hygienik, který se prokáže služebním průkazem hygienika.

Policie kontroluje jen „do očí bijící" přestupky

Obě mluvčí potvrdily, že hygienici budou spolupracovat s policií. „Na kontroly budeme chodit s policií. V tuto chvíli s ní vedeme nějaká jednání, ale budeme s nimi spolupracovat,“ potvrdila Balašová. I středočeská hygienická stanice má dobrou zkušenost, co se týče spolupráce s policií, a počítají tak, že jim s kontrolou pomůžou.

Spolupráci potvrzuje i Moravčík, který tvrdí, že i policie bude kontrolovat zahrádky. „Zahrádky kontrolujeme, ale protože my kontrolujeme všechno, co se kontrolovat má. Je ale opravdu důležité říct, že se zaměřujeme především na takové to flagrantní porušování. V případě, že nás požádá hygiena o součinnost, tak jí tu součinnost poskytneme,“ vysvětluje.

Důrazně ale upozorňuje, že samotná policie kontroluje především „do očí bijící“ přestupky, a to i na zahrádkách restaurací, pokud uvidí, že se tam pravidla jasně nedodržují. „Určitě to není tak, že policie chodí a kontroluje každou druhou zahrádku,“ vysvětluje Moravčík. Pokud se tam ale například bude shlukovat více lidí a nebudou se dodržovat rozestupy, policie zákazníky zkontroluje.

Hygiena očekává, že bude vyrážet na podněty od veřejnosti

Samotné kontroly se podle mluvčích hygien navíc nebudou zaměřovat pouze na kontrolu zákazníků na zahrádkách. Bude se jednat o širší kontroly, které řeší i jiná opatření.

„Kontrolu veškerých opatřeních provádíme v rámci komplexní kontroly toho podniku, to znamená, že kontrolujeme i to, co máme jinak v kompetenci. Zejména jde o tu provozní hygienu, zákaz kouření a teď tedy budeme kontrolovat, zda hosté mají potvrzení o testu,“ vysvětluje Šalamounová.

Zda hygiena pošle více hygieniků do terénu, se teprve podle Šalamounové uvidí. „Máme stávající kontrolní plán, kterého se držíme, plus vyrážíme na podněty. A my tak trochu očekáváme, že budeme mít spíše podněty od té veřejnosti. Uvidíme, jaká bude situace, zda budou nějaké potíže nebo ne. Případně můžeme požádat policii o součinnost, pokud bychom viděli, že to dodržování je problematické,“ vysvětluje.

Zahrádky restaurací se otevřely v pondělí 17. května. Původně měli zákazníci potvrzení o testu, očkování nebo prodělání nemoci ukazovat při příchodu personálu restaurací. Nakonec kvůli kritice veřejnosti z této povinnosti sešlo a personál tak potvrzení kontrolovat nemusí a odpovědnost nese pouze zákazník.

Pro návštěvu zahrádky je tak potřeba mít certifikát o očkování, nebo o prodělání nemoci v posledních 180 dnech, nebo potvrzení o absolvování PCR či antigenního testu s negativním výsledkem. PCR test nesmí být starší než sedm dní, profesionálně odebraný antigenní test pak tři dny.

Reklama

Doporučované