Hlavní obsah

Bez Tvrdíka, ztraceného poradce a ohňostrojů. Na Hradě začala nová éra byznysu s Čínou

Rozhovor s Václavem Dolejším.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Na konferenci na Pražském hradě se mluvilo o čínských investicích v Česku, ale někdejší vlajkovou loď CEFC už nikdo ostentativně ani nezmínil.

Článek

Jaroslav Tvrdík přichází o svou pozici hlavního lobbisty v česko-čínských vztazích. Padesátiletý exministr obrany, který měl v uplynulých pěti letech téměř monopol na cokoliv čínského, se stahuje – a nově se věnuje hlavně fotbalové Slavii.

Demonstrace nové „posttvrdíkovské“ éry se odehrála tento týden na Pražském hradě. Bez účasti Jaroslava Tvrdíka a jeho Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce se v Míčovně konala velká konference pod záštitou prezidenta Zemana.

Akci pořádala organizace New Silk Road Institute Prague, jejímž prezidentem a zakladatelem je bývalý ministr zahraničí Jan Kohout. Ten to může cítit jako zadostiučinění. Byl to on, kdo původně vedl Smíšenou komoru, ale v roce 2014 ho nahradil Jaroslav Tvrdík.

Kohout si pak založil novou organizaci. „Snažíme se k česko-čínské spolupráci přistupovat na jedné straně bez negativismů, na straně druhé bez ohňostrojů,“ prohlásil na úterní konferenci Kohout – v očividné narážce na předchozí, Tvrdíkem pořádané megalomanské akce.

Kohoutovy akce, kterou pořádal společně s prestižní čínskou univerzitou CEIBS, se zúčastnili například guvernér ČNB Jiří Rusnok, expremiér Petr Nečas, šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, šéf ČEZ ESCO Kamil Čermák, ředitel Huawei Technologies Radoslaw Kedzia nebo Zhongming Luo, výkonný ředitel Cosco Shipping Lines.

O přestávce se v kuloárech u kávy mimo jiné mluvilo o tom, že z desítek slavnostně uzavřených memorand o vzájemné spolupráci v hodnotě desítek miliard korun zůstaly jen přísliby.

„Naše vztahy zažívají velký boom hlavně v politické oblasti. Hospodářská výměna stoupá, nicméně pořád nejsme tam, kde bychom si přáli být. Možná jsme měli odlišná očekávání. Naše očekávání bylo, že z Číny přijdou investice do sektorů z vyšší přidanou hodnotou, kde se využije naše kvalifikovaná pracovní síla,“ řekl Jan Kohout ve svém úvodním projevu.

V projevech dalších vystupujících, kteří vypočítávali dosavadní úspěchy a konkrétní investice, nikdo ani jednou ostentativně nezmínil firmu CEFC. Dokonce ani Jianmin Zhang, nový čínský velvyslanec v Praze, který je ve funkci dva týdny a pro něhož to byl první projev.

Přitom společnost CEFC i s jejími nákupy nemovitostí a hotelů ještě loni prezident Zeman označoval za vlajkovou loď čínských investic v Česku.

Jenže operace CEFC, jejíž evropskou expanzi řídil Jaroslav Tvrdík, v podstatě z několika důvodů skončila blamáží. A to dostalo do nepříjemné situace prezidenta Zemana, který otevřeně vystupoval jako její politický lobbista, skupině přikládal nadstandardní význam a z jejího zakladatele Jie Ťien-minga si udělal poradce.

To se změnilo letos, když prasklo, že zadlužená firma má velké potíže a jejího šéfa Jie Ťien-minga vyšetřují čínské úřady pro podezření z ekonomické kriminality. Kromě toho Česká národní banka pak neumožnila vstup CEFC do banky J&T Finance Group.

Prezident Miloš Zeman podle informací Seznamu celou situaci mimo jiné vyčítal již odvolané čínské velvyslankyni Ma Keqing, která měla k Tvrdíkovi i společnosti CEFC blízko. Blamáž v Česku pak až na politický příkaz Pekingu musela zachraňovat čínská státní společnost CITIC Group, která koupila CEFC Group Europe.

Sám Jaroslav Tvrdík se ke Kohoutově konferenci nevyjádřil.

Ale už letos na jaře, po vypuknutí potíží CEFC, sám mluvil o ústupu do pozadí a o tom, že jeho komora nikdy nestála o monopol v česko-čínských vztazích: „Naše komora není struktura, která je schopna řídit desítky projektů, to není naše role. Nám to uvolní ruce k prioritám.“

Reklama

Související témata:

Doporučované