Hlavní obsah

Bez vakcíny do kavárny nelez aneb Jak donutit Francouze k očkování

Foto: Profimedia.cz

Návštěvníci restaurace v Nice ukazují své covidové pasy, bez nichž je nikdo neobslouží.

Reklama

Typický svobodomyslný Francouz si vždy najde dobrý důvod, proč se nepodrobit. V rámci tohoto národního sportu někteří odmítají očkování proti covidu-19, protože nemají rádi prezidenta nebo vládu, další nedůvěřují vědě ani lékařům.

Článek

Od této středy při vstupu na Eiffelovu věž každý návštěvník potřebuje slavnou zdravotní průkazku. Když hlava státu oznámila 12. července rozšířené zavedení zdravotního pasu na vstup do kin, kulturních a sportovních zařízení, vzbudilo to mezi Francouzi nečekaný hon na vakcínu i vzrušené reakce.

„Otravuje mě to, je to útok na osobní svobodu. Žádnou vakcínu nepotřebuju a teď se musím nechat očkovat, abych mohl do kavárny,“ rozčiluje se fyzioterapeut Nicolas, který mě minulé týdny zásoboval „zaručenými“ informacemi o škodlivosti vakcíny. „Vždyť nebudete moct ani cestovat,“ opáčila jsem. „Zůstanu raději doma, nic mě nedonutí,“ ujišťoval.

Tuto středu mi se zkroušeným výrazem oznámil, že má za sebou první dávku. Než se dostane do kina, bude si však muset počkat nejméně 5 týdnů, nebo každých 48 hodin úspěšně podstoupit PCR test.

Stené podmínky vstoupí v platnost od 1. srpna, pokud si ve Francii budete chtít dát drink na terase, zajít si do restaurace nebo jet vlakem. Cíl: Povzbudit k očkování ty, kteří zatím váhali. A funguje to: Za jediný týden po oznámení Emmanuela Macrona platforma Doctolib zaznamenala téměř 3,7 milionu rezervací na první injekci.

Nová zdravotní pravidla mají podpořit plošné očkování s cílem zastavit šíření epidemie způsobené variantou delta. Mnozí však hlavě státu vyčítají, že s nařízením přišla pozdě. Lidé na dovolené, kteří nejsou očkovaní, tak zůstanou oddělení od normálního života, a to minimálně na 5 týdnů, pokud se nechají okamžitě očkovat.

Pro mnoho Francouzů, kteří si chtějí plně užívat léto, je to pozdě. Návrh nového zákona, jenž byl ostře zpochybňován částí veřejného mínění, byl v pátek přijat 117 hlasy proti 86. Od středy odpoledne bylo přezkoumáno téměř 1200 pozměňovacích návrhů, které uvedly v platnost také povinné očkování pro zdravotníky, hasiče a sociální pracovníky. Profesionálové to považují za útok na jejich základní práva a mobilizují se ke stávce.

Změna režimu

„Před Macronovým zásahem nebyl v našem očkovacím centru nikdo. Teď je to šílenství,“ říká paní Nathalie na recepci centra v Biotu na Azurovém pobřeží, kde jsem se nechala podruhé očkovat v půlce června. Po cestě paní Nathalie telefonuje se starostlivým dotazem, zda se chystám přijít. Omluvila jsem se za zpoždění: „Mohu ještě dorazit?“ „Samozřejmě, paní, čekáme už jen na vás. Máme tu prázdno,“ ujistila mě.

Příliv zájemců o vakcínu dnes ale tlačí očkovací centra k reorganizaci uprostřed léta, kdy si většina zaměstnanců myslela, že budou mít spíše prázdninový klid.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace proti covidovým pasům a povinnému očkování v Toulouse.

Asi 70 lidí se v pátek brzy ráno tlačilo už půl hodiny před otevřením před nákupním centrem Cap 3000. „Denně očkujeme v průměru 250 lidí, ale dnes se to pravděpodobně zdvojnásobí,“ konstatuje Michaël Boué, který řídí službu hasičského a záchranného sboru v nákupním centru. „Pokud to bude nutné, rozšíříme otevírací dobu, nabídneme i večerní rezervace a otevřeme o víkendech,“ potvrzuje Véronique Borréová, vedoucí agentury pro zdraví a životní prostředí, která spravuje logistiku vakcín.

Nemocnice na prázdninách

S výskytem 255 nakažených na 100 000 obyvatel region Alpes-Maritimes překročil varovný limit 200 osob. S příchodem turistické sezony začíná počet pozitivně testovaných na Azurovém pobřeží strmě stoupat.

„Znepokujující je i míra koncentrace viru v odpadních vodách v Nice,“ říká Véronique Mondainová, specialistka na infekční onemocnění ve zdejší fakultní nemocnici. V posledních dnech počet hospitalizací roste a podle předpovědí Institutu Pasteur budou kapacity nemocnice v srpnu nasyceny. Mnoho zaměstnanců bude tou dobou na zasloužené dovolené.

Svižné tempo i tagy proti vakcíně

Od Macronova projevu si očkovací kampaň drží svižné tempo s 500 000 až 700 000 injekcemi každý den. Podle údajů zdravotnických úřadů k 19. červenci dostalo první injekci 37 813 475 lidí (56,4 % populace) a 27 765 674 Francouzů se již může těšit výhodám dokončeného očkování (41,41 %).

Epidemiologové ale odhadují, že k dosažení dobrých výsledků je nutné proočkovat 90 % populace. Reakce však naznačují pokračující nevoli části veřejnosti. Začátkem července šokovaní zaměstnanci očkovacího centra Las Planas na bulváru Comte de Falicon v Nice zažili nepříjemné překvapení, když našli ráno své stany postříkané tagy: „Vakcína zabíjí“, „Vypadni“ nebo „Hanba“.

Všichni „anticovid“?

Nové opatření představuje další fázi omezení na mnoha místech veřejného života. V tuto chvíli majitelé provozoven čekají na objasnění, jak budou potřebné doklady ověřovat. Aplikace „TousAntiCovid-Verif“ je vyhrazena pro profesionály, ale technicky si ji může stáhnout kdokoli. Po naskenování QR kódu se zobrazí vaše jméno, příjmení a datum narození se slovy „platný“ nebo „neplatný“.

Aplikaci „TousAntiCovid“ (všichni proti covidu, určená celé populaci) navrhla společnost Imprimerie Nationale. Její manažer Xavier Soucasse ujišťuje, že žádná data nejsou ukládána. Do centrálního systému se nic neposílá. „Mechanismy jsou stejné jako u elektronických pasů, je to osvědčená technologie,“ vysvětluje.

CNIL, Národní komise pro informatiku a občanskou svobodu, však vyjádřila výhrady. Požaduje, aby se zdravotní průkaz nerozšiřoval na činnosti každodenního života. To je i obava sdílená Bastienem Le Querrecem ze sdružení Quadrature du net. Věří, že zdravotní průkaz je v současné podobě nebezpečný.

„Pokud používáte oficiální aplikaci, uvádí pouze jméno a datum narození, což je již docela důležité. Pokud však použijeme jinou aplikaci, můžeme získat i informaci o typu vakcíny či počtu dávek, a to jsou obzvlášť citlivé informace.“ Pro ochranu osobních údajů představuje podle Bastiena Le Querreca riziko zejména QR kód.

Reklama

Související témata:

Doporučované