Hlavní obsah

Bez vakcíny nikam nesmíte, nemilosrdně rozhodli v emirátu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Naočkovali 77% obyvatel, ale chtějí víc. Jednu z nejpřísnějších protikoronavirových politik, která vejde v platnost v druhé polovině srpna představil emirát Abú Zabí. Úřady tak chtějí motivovat další lidi k očkování.

Článek

Tiskový odbor emirátu Abú Zabí v pondělí oznámil, že neočkovaní lidé budou mít zákaz vstupu na většinu míst ve veřejném prostoru. Rozhodnutí považuje emirát za vhodnou variantu, jak své občany motivovat k tomu, aby se nechali očkovat a zároveň se snížilo riziko šíření covidu-19 na minimum.

„Výbor uvedl, že toto rozhodnutí ještě zvýší bezpečnost v místech, kde už preventivní opatření platí a poskytne další ochranu členům komunity,“ uvedl odbor v prohlášení.

Zákaz vstupu do veřejných a soukromých škol, školek, univerzit, obchodních center, restaurací, kaváren, fitness center, muzeí a zábavních parků vejde v platnost 20. srpna. Do té doby mají lidé čas, aby se stihli nechat naočkovat.

Výjimka bude platit pouze pro děti a mladistvé do 15 let a osoby, které mají vážný důvod k tomu, se neočkovat. Všem ostatním bude ponechána možnost vstupu pouze na místa zásadní pro život – například potraviny a lékárny.

Spojené arabské emiráty si do druhé poloviny srpna slibují mít 93% proočkovanost. Podle agentury Reuters se aktuálně pohybuje kolem 77 %. Přesto se situace, především kvůli přítomnosti varianty delta, v zemi oproti konci května, kdy přibývalo kolem 1 500 nově nakažených denně, zhoršuje. Aktuálně se průměrný denní přírůstek případů pohybuje kolem 2 140 nově nakažených.

Reklama

Doporučované