Hlavní obsah

Bez vody i toalety. Čeští řidiči uvázlí na cestě z Británie jsou zoufalí

Foto: Vlasta Šnajberg

Nákladní auta odstavená na letišti v britském Kentu.

Reklama

aktualizováno •

Druhým dnem stojí stovky českých řidičů na cestě z Velké Británie. Bez informací, možnosti zakoupit si jídlo nebo zastavit na povinnou přestávku.

Článek

Zatímco většina lidí finišuje přípravy na Vánoce, stovky českých řidičů z povolání stojí na jihu Velké Británie a očekávají, co bude. Francie totiž z neděle na pondělí, stejně jako řada dalších evropských států, zakázala jakékoliv dopravní spojení z Británie kvůli tamnímu nebezpečnějšímu viru SARS-CoV-2.

Ve tři ráno budíček a přesun na letiště

Nejen čeští řidiči kamionů se tak obávají, že Vánoce stráví v koloně. Za sebou totiž mají krušnou noc, která nepřinesla mnoho nových informací.

„V noci jsem zastavil 30 kilometrů před Doverem na dálnici M20, kterou uzavřeli. Stáli jsme tam asi devět hodin a ráno ve tři hodiny nás probudili, že nás budou přesouvat na letiště v Kentu, kde nás budou testovat a pak pouštět do přístavu. Kdy to ale bude, nám neřekli, protože Francouzi vyhlásili, že bez negativního testu nikoho nepustí,“ popisuje dnešní noc Vlasta Šnajberg, řidič společnosti AK Trans.

+6

Stejně náročnou noc za sebou má i řidič společnosti Pecha Transport & Spedition Karel Tichavský, který kamion řídí už osmým rokem.

„Že by nám tady někdo podal nějaké informace, to ne, víme pouze, co se dozvíme útržkovitě z firmy. Policisté nás tady ještě terorizují – tady nemůžete stát, tady nemůžete stát. Nemáme si ani kde odbýt povinnou pauzu. Jsou tu jen obří kolony,“ dodává Tichavský.

Stráví řidiči Vánoce na parkovišti?

Zatímco Vlasta Šnajberg už se nachází na letišti v Kentu, které bylo připraveno na odklon nákladních aut při případných potížích po 1. lednu 2021, Karel Tichavský tam teprve míří. Právě na starém letišti v Kentu by mělo začít testování na covid-19, bez jehož negativního výsledku Francouzi nechtějí nikoho z Velké Británie pustit. Plocha by měla pojmout až šest tisíc aut.

„Jestli nás tu je šest tisíc, tak potěš pánbůh. To se rozjede nejdříve za dva dny, zatím se tady ale nic neděje. Není tady možnost si něco koupit, všechno je tu zavřené, musíme vyžít ze zásob, které v autě máme,“ popisuje situaci v britském Kentu Vlasta Šnajberg.

Na rozdíl od kolon na M20 jsou na letišti v Kentu nově k dispozici alespoň mobilní záchody, k testování ale zatím nic připraveno není. Řidiči se tak právem obávají, že se nestihnou na Vánoce vrátit domů.

„Dispečeři nám řekli, že uvidíme až po 48 hodinách, to je dnes o půlnoci. Pořád ještě doufám, že se stihnu do Vánoc vrátit k dětem. Nemůžu se smířit s tím, že nebudu na Vánoce s dětmi. Někteří ale říkají, že to otevřou až od 1. ledna 2021, aby získali ještě něco ze cla,“ dodává řidič Karel Tichavský.

Oficiálních informací moc nemá ani od firmy, ani od policistů. Nikdo totiž netuší, co se bude dít dál. Tisíce řidičů se tak zřejmě budou hromadit na starém letišti v Kentu a očekávat, kdy bude spuštěno testování.

Jednání o situaci se stále vedou

České ministerstvo zahraničních věcí eviduje desítky Čechů, kteří se kvůli současné situaci ve Velké Británii ocitli v akutní nouzi a potřebují konzulární pomoc. Očekává se, že číslo ještě vzroste.

„Naše ambasáda je na podobné eventuality připravena a českým občanům pomáhá zajišťovat například ubytování. V provozu zůstává také nouzová linka ministerstva zahraničí i zastupitelského úřadu, kam se lidé mohou v případě potřeby obrátit a kde poskytujeme informace,“ uvedl Jakub Augusta z MZV ČR.

Podle informací českého ministerstva britský premiér Boris Johnson přislíbil situaci brzy vyřešit. Tranzitní doprava se řeší i na evropské úrovni a francouzská strana bude pravděpodobně po řidičích vyžadovat negativní testy na covid-19. Jednání, která by měla situaci zpřehlednit, se však stále vedou.

Reklama

Doporučované