Hlavní obsah

Bez vzdělání je 123 milionů dětí na světě, důvodem je chudoba i válečné konflikty

UNICEF vidí jako hlavní příčiny špatného přístupu ke vzdělání v chudobě a válečných konfliktech.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Problémem je také financování programů zaměřených na dostupné vzdělávání. K naplnění cílů by navíc bylo potřeba zhruba 70 milionů dalších učitelů.

Článek

Dětský fond UNICEF za poslední desetiletí nezaznamenal téměř žádný pokrok v přístupu ke vzdělávání v nejchudších zemích světa.

Jako důvod pro téměř nulový pokrok v této oblasti, i přes investice do nejrůznějších rozvojových programů, UNICEF uvádí vysokou úroveň chudoby, rostoucí populaci a opakované mimořádné události, například válečné konflikty. Nejvíce problémovými oblastmi jsou subsaharská Afrika a jižní Asie, kde žije 75 % dětí z celkového počtu 123 milionů těch, které přístup ke vzdělání nemají.

Zhruba pětina dětí pak žije v krizových zónách, kde je nebezpečné do školy vůbec jít nebo kde byly budovy vzdělávacích ústavů zničeny. Konflikty zapříčinily úpadek školství například v Sýrii a Iráku, ve škole chybělo 3,4 milionu dětí.

Hledá se 69 milionů učitelů

OSN si vytyčilo jako jeden ze svých cílů do roku 2015 právě přístup všech dětí ke vzdělání. UNICEF nyní tvrdí, že tento závazek půjde splnit do roku 2030. Podle jiné organizace OSN, UNESCO, je však pravděpodobné, že se ho podaří dosáhnout až o dalších 12 let později. Pro zajištění vzdělání bude navíc potřeba najít dalších 69 milionů učitelů.

Jo Bourneová, vedoucí vzdělávacího programu UNICEF, prohlásila, že současné snahy o nápravu problému nejsou dostatečné. „Musíme změnit přístup, aby i nejzranitelnější děti dorazily do školy a my jim pomohli dosáhnout jejich potenciálu. To se ale nestane, pokud budou stále zasažené chudobou a nejistotou,“ citovala Bourneovou BBC.

Jako problém se kromě zajištění elementárního bezpečí a dalších podmínek jeví i financování programů. V červnu 2017 UNICEF uvedl, že získal jen 12 % z prostředků potřebných na vzdělávání dětí v oblastech postižených humanitární krizí.

Reklama

Související témata:

Doporučované