Hlavní obsah

Běžecké stopy v Jeseníkách bude upravovat nová rolba

Foto: Pexels.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Rolbu bude provozovat Mikroregion Jesenicko a bude brázdit stopy ve vrcholových partiích hor z Červenohorského sedla na Praděd a směrem na Vřesovou Studánku.

Článek

Ke stopám běžkaře i letos dopraví speciální skibusy, na sedlo bude sportovce vyvážet ze strany Jesenicka i Šumperska dvakrát denně. „Nová rolba je v současné době nejmodernější, která tady bude jezdit. Má dostatečný výkon pro vrcholové partie, výrazně to pomůže. Druhým hlediskem je i komfort pro rolbaře. Starší rolby byly poruchové, rolbaři museli stopovače přidělávat venku ručně, tady je vše už automatické,“ řekl předseda Mikroregionu Jesenicko a starosta České Vsi Petr Mudra.

Mikroregion provozuje už tři rolby, poslední byla zakoupena v roce 2015. Nový stroj bude upravovat trasy z Červenohorského sedla, které je pro běžkaře jedním z nejvyhledávanějších míst v Jeseníkách. „Chtěli jsme tím posílit tuto část Jeseníků. Stávající rolbu jsme přesunuli na Praděd, kde bude jezdit trvale tam a zpět, druhá rolba jí bude pomáhat z Červenohorského sedla směrem nahoru. V této lokalitě tak budou místo jedné rolby dvě,“ doplnil Mudra.

Novou rolbu bude obsluhovat Tomáš Chromek, který za volanty těchto sněžných strojů brázdí Jeseníky už od roku 1999. Součástí jeho práce je vstávání ve 03:00 a úprava tras bez ohledu na teplotu. „Je to pokrok dopředu, je to jiné v technice i v ovládání, ale zas to tak složité nebude, abych s tím neuměl jezdit,“ řekl Chromek. Rolbou začínal upravovat stopy z Lipové-Lázní směrem na Paprsek, nyní už řadu let upravuje stopy ze sedla.

Na novou rolbu pro Jeseníky přispělo 50 procenty Ministerstvo pro místní rozvoj, Olomoucký kraj věnoval 2,8 milionu korun a Mikroregion Jesenicko zbývajících 207.000 korun. Na mikroregionu zároveň zůstane odpovědnost za pravidelné provozní náklady rolby, které každoročně činí 80 tisíc korun.

Rozpočet běžecké sezony se v olomoucké části Jeseníků pohybuje podle zástupců Jeseníků-Sdružení cestovního ruchu kolem dvou milionů korun, sdružení se stará o 314 běžeckých lyžařských kilometrů. Částkou ve výši 900.000 korun přispívá Olomoucký kraj, sdružení 400 tisíc korunami, mikroregion přispívá 200 tisíc korun a další peníze vkládají města a obce v okolí. Kvůli podpoře úpravy bílých stop vyhlašuje sdružení každoročně také sbírku v podobě kasiček umístěných v turistických lokalitách. Letošní novinkou budou také zavedení systému strážných andělů hlídající jednotlivé běžecké sektory a trasy.

Reklama

Doporučované